Op het tiende Nederlandse Trainerscongres in Zwolle gaf Jan Zoutman (trainer IJsselmeervogels) samen met zijn assistent Johan de Man en Gert-Peter de Gunst, trainer van FC Zwolle A1, een demonstratie van het voorkomen van de counter. In deze demonstratie begonnen de trainers met het duel 1:1 en bouwden dat via 1:2, 2:3, 4:4+2 uit naar 11:11. Nadrukkelijk werd derhalve de methodiek ‘van makkelijk naar moeilijk’ gevolgd. Communicatie Jan Zoutman: “Bij het omschakelmoment van aanvallen naar verdedigen is de communicatie tussen de spelers heel belangrijk. Zoals al eerder aangegeven gaat het in eerste instantie al om de speler die het eerste druk zet. Maar overal op het veld zul je tijdens het druk zetten moeten communiceren. Het overgeven van tegenstander aan elkaar, durven loslaten et cetera. De achterste spelers zullen de middenvelders en aanvallers ook moeten coachen in het lopen. Een stapje links of rechts kan betekenen dat een spits van de tegenpartij niet aangespeeld kan worden.” Rond 10 juni verschijnt de printuitgave van De Voetbaltrainer 186, waarin onder meer het complete artikel met Jan Zoutman te lezen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *