De Poolse bondscoach Franciszek Smuda had het duel van Rusland tegen Tsjechië goed bekeken. In die wedstrijd kropen de Russische middenvelders Zyrianov en (vooral) Sjirokov doorlopend tussen de linies, in de ruimte achter ‘nummer 10’ Rosicky en vóór de beide verdedigende middenvelders. Vanuit die positie stuurden zij de aanvallen van de ploeg van Dick Advocaat aan. Door middel van een andere samenstelling van zijn middenveld probeerde Smuda dit gevaar te beteugelen. Met de nieuwe ingebrachte centrale verdedigende middenvelder Dudka in de rug van rechts- en linksmidden Polanski en Murawski was er in de middenlinie minder ruimte voor de Russen. Omdat de Poolse buitenspelers Blaszczykowski (rechts) en Obraniak (links) ver inzakten en naast hun middenvelders kwamen te spelen, ontstond een 1:4:1:4:1 formatie (foto 1). Dat hierdoor Igor Denisov, de verdedigende middenvelder in de Russische ploeg, vaker vrijkwam in de opbouw, deerde de Polen nauwelijks. Op foto 2 is zo’n moment te zien. Denisov is omcirkeld. Spits Lewandowski is al onderweg om het gat dicht te lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.