Binnen het Nederlandse voetbal hebben meisjes en vrouwen een steeds belangrijkere plaats. Ook binnen de KNVB wordt heel veel energie gestoken in de ontwikkeling van het meisjes- en vrouwenvoetbal. Tijdens het Nationaal Trainerscongres in Zwolle gaven de bondscoaches Roger Reijners en Ed Engelkes samen met Marleen Wissink, keeperstrainer Jan-Willem van Ede en fysiotherapeute Kim Blewanus een demonstratie van hun werkwijze en visie. Risicofactoren De training bevat alle componenten die nodig zijn om op het hoogste niveau te kunnen presteren, waarbij tegelijkertijd een aantal belangrijke risicofactoren specifiek gericht op vrouwen worden beïnvloed. Kim Blewanus: “Je moet dan denken aan de ratio tussen de hamstring en de quadriceps, de musculaire vermoeidheid en het landings- en afzetmechanisme bij vrouwen. Die zijn fysiologisch anders dan bij mannen en daar dienen we gericht rekening mee te houden om blessures te voorkomen. Het programma is individueel opgesteld aan de hand van testen en een blessure-risicoprofiel. De oefeningen zijn gericht op functionele kracht en neuromusculaire efficiëntie, wat zoveel wil zeggen als het trainen van het centrale zenuwstelsel op het aansturen van de samenwerking tussen de diverse spiergroepen tijdens sportspecifieke dynamische activiteiten zoals sprinten, springen, duelkracht, balans, wendbaarheid enzovoorts. Functionele kracht wordt getraind op het vermogen van het spier- en zenuwstelsel om efficiënt en effectief kracht te produceren of reduceren. Bovendien wordt door de Performance Training het gehele bewegingssysteem gestabiliseerd tijdens functionele bewegingen. Met name in de stand van de knieën, maar ook de heupen moeten we zeer gericht trainingsvormen aanbieden omdat dit qua knieblessures belangrijke indicatoren zijn. De Performance Training helpt de speelsters daarbij.” De videobeelden van de Performance Training vind men in de mediatheek (voor abonnees).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.