Vier sterren voor jeugdopleiding PEC Zwolle

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Mohammed Allach, technisch manager van de KNVB, overhandigt op zaterdag 6 oktober voorafgaand aan de wedstrijd van PEC Zwolle tegen Heracles Almelo officieel het vier sterren-certificaat aan de jeugdopleiding van PEC Zwolle. Met deze certificering behoort de opleiding tot het keurkorps van opleidingen in Nederland. Het is voor het eerst dat de jeugdopleiding van PEC Zwolle ingedeeld is in de hoogste categorie. ,,Om de drie jaar laat de KNVB de jeugdopleidingen onderzoeken”, legt leercoach Centre for Sports & Education (CSE) en hoofd opleidingen PEC Zwolle Bert Ebbens uit. ,,Het is een kwaliteitskeurmerk voor opleidingen, vergelijkbaar met KEMA-keur.” De kwaliteit van een jeugdopleiding wordt op 83 aspecten in kaart gebracht. ,,Daarbij gaat het om zaken als het pedagogische leerklimaat, het slagingspercentage, het niveau van de trainers, de kwaliteit van de accommodatie met kleedkamers, trainingsveld en dergelijke”, vertelt Ebbens. ,,En dat is allemaal goed voor elkaar met het nieuwe stadion en de unieke combinatie met het CSE. Wij hadden vorig jaar bijvoorbeeld een overgangspercentage van 95,5%, dus dat is prima in orde. Al met al zitten wij ruim boven de benodigde 5000 punten en het is de bedoeling dat wij die ruime marge de komende jaren blijven handhaven, tot in 2015 de kwaliteit opnieuw beoordeeld wordt.” Een ideale combinatie met het CSE De jeugdopleiding van PEC Zwolle kent zes teams van onder twaalf tot onder negentien, met in totaal 115 jeugdspelers. ,,Onder twaalf zit nog op de basisschool. Zo gauw spelers in onder dertien zitten, gaan zij naar het CSE omdat wij hier ’s ochtends trainen”, legt Ebbens uit. ,,Door de ideale combinatie met het CSE zijn de leerlingen ’s middags om half vier klaar met school en met sport, dan hebben zij getraind en hun onderwijs gehad. Onze jongens eten ’s avonds gewoon thuis. Dat is niet essentieel voor de vier sterren, maar het is wel een unieke factor, waardoor wij tot het hoogste niveau behoren. Kijk, clubs als Ajax en Feyenoord hebben veel meer geld te besteden aan hun jeugdopleidingen, dus zij munten in vele aspecten uit. Maar wat betreft het leveren van een profopleiding door de combinatie onderwijs en sport zijn wij wel de beste van Nederland, denk ik. Dat is iets om heel trots op te zijn.” Ambities voor de toekomst Vier sterren betekent niet achterover leunen. ,,De volgende stap is dat wij de status van een regionale jeugdopleiding willen krijgen. Gezien de ontwikkelingen van de laatste jaren met het CSE, in vier jaar van 24 naar 400 leerlingen, het nieuwe stadion, de enthousiaste inzet van de beleidsmakers en niet te vergeten de promotie naar de Eredivisie kunnen wij de toets der kritiek uitstekend doorstaan: wij hebben alles in huis. Dat is de volgende stap en daar gaan wij dit jaar mee aan de gang. Als wij die status hebben bereikt, kunnen wij meepraten over de ontwikkelingen van het jeugdvoetbal in Nederland. En ik denk dat wij veel te vertellen hebben.” Aan het woord: eerstejaars A-speler Haico Epe Iemand die de vruchten van de prima kwaliteit van de jeugdopleiding plukt, is eerstejaars A-speler Haico Epe (17), die meespeelt met Jong PEC Zwolle. ,,Het is mijn vijfde seizoen hier”, vertelt Haico. ,,Toen ik elf was kreeg ik al de mogelijkheid om te kiezen tussen PEC Zwolle en Vitesse, maar mijn ouders vonden het beter dat ik een jaar wachtte zodat ik eerst kon wennen aan de middelbare school. Een jaar later kon ik nog steeds tussen Vitesse en PEC Zwolle kiezen en toen heb ik voor de laatste gekozen. Mijn oudere broer heeft bij beide gevoetbald en hij vond de sfeer bij PEC Zwolle beter, gemoedelijker. Bovendien is het een stuk dichterbij Harderwijk, waar ik woon. En daarnaast is de combinatie met school echt geweldig.” Haico zit in het examenjaar van het vwo op het CSE. ,,Mijn doorzettingsvermogen is niet alleen bij voetbal mijn kracht, maar ook op school. Als ik een toetsweek heb, leer ik keihard van tevoren, dan ben ik een aantal weken gewoon offline voor de wereld als het ware. Ik wil gewoon mijn diploma behalen en een economische studie volgen. Met voetbal wil ik de top bereiken, maar je moet ook verder kijken.” Naast doorzettingsvermogen is de snelheid van de rechtsback opmerkelijk, evenals zijn opkomend vermogen. ,,Mensen vinden me goed, maar ik ben zelf wel heel kritisch. Je bent nooit goed genoeg, vind ik. Het kan altijd beter. Ik doe nu twee keer per week krachttraining erbij om mijn fysieke gesteldheid te verbeteren. Als je wat wilt bereiken moet je positief blijven en er veel voor over hebben. Zo af en toe moeten mijn ouders en mijn trainers me begrenzen, want ik heb de neiging om maar door te trainen.” Haico vindt het niet meer dan logisch dat de jeugdopleiding van PEC Zwolle vier sterren heeft gekregen. ,,Alles is prima geregeld. Niet alleen met school, maar ook wat betreft de begeleiding, de sfeer, mooi stadion, nieuw kunstgrasveld. Wat wil je nog meer!”

Gerelateerd
Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw

Trainersnieuws

Paul Nuijten: Trainen van voetbalgedragingen