VT192: ‘Wedstrijd lezen maakt in de top het verschil’

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Geir Jordet onderzocht visueel waarnemingsvermogen. Hoe komt het toch dat spelers als Frank Lampard, Xavi of Iniesta altijd de juiste oplossing lijken te vinden op het  veld? Met de rug naar de situatie kiezen voor de vrije medespeler, binnen een seconde een crosspass versturen of in kansrijke positie verschijnen? De Voetbaltrainer sprak erover met de Noorse voetbalpsycholoog en wetenschapper Geir Jordet.

Complex

Geir Jordet: “Tijdens mijn onderzoeken ben ik erachter gekomen dat spelers, en dan in het bijzonder de allerbesten, enorm actief zijn. Zij stoppen op verschillende manieren enorm veel energie in het verzamelen van allerlei informatie op het veld lang voordat ze uiteindelijk de bal ontvangen. Ze oriënteren zich continu waar ze zich bevinden op het veld. Ze analyseren met hoofdbewegingen heel actief hun omgeving en kijken vooral ook in richtingen waar de bal niet is. Dit in tegenstelling tot  bijvoorbeeld toeschouwers of andere spelers. Waarnemingsvermogen is een enorm complex gebeuren, want het gaat in dit geval om wat er innerlijk en uiterlijk gebeurt met een speler in bepaalde situaties. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld de omgeving waarin de speler zich bevindt, hoe zit hij op dat moment in zijn vel, wat is het belang van de wedstrijd, hoe groot is de druk om te presteren, wat is de opgedragen speelwijze enzovoorts. Als we alleen al kijken naar de omstandigheden bij een topwedstrijd dan krijg je te maken met een complex aan factoren. Je praat over 22 spelers, drie, vier of soms meer officials, coaches, technische staf, wisselspelers en niet in de laatste plaats het publiek. Maar dan ben je er nog niet, want ook het veld, het weer, het tijdstip van spelen en met welke bal wordt er gespeeld zijn in dit kader van belang. Daarbij is natuurlijk ook nog eens alles dynamisch en de laatste jaren is het voetbalspel een stuk sneller geworden dan jaren geleden. Het enige wat niet beweegt zijn de doelen, al de rest  eromheen is steeds een kolkende oceaan van beweging en verandering. Daardoor wordt ook de tijd van handelen korter en krijg je steeds minder tijd om tijdens de wedstrijden de juiste informatie  te vergaren, tenzij je jezelf daar goed op traint natuurlijk.”

Videofragmenten die horen bij dit artikel:

Lees het complete artikel in de printuitgave van De Voetbaltrainer 192.