Welke rol speelt het brein bij talentontwikkeling van kinderen? Die vraag staat centraal in het boek ‘Ellis en het verbreinen’ van Jelle Jolles, hoogleraar Hersenen, gedrag & educatie aan de Vrije Universiteit. Aan de hand van een aantal uitspraken uit het boek gaat Jolles in deze interviewserie dieper in op de ontwikkeling van de hersenen. En op de vraag: wat betekent dit voor het opleiden van jeugdvoetballers?

In deel 1: een inleiding en de invloed van nieuwsgierigheid op talentontwikkeling. De kern van Jolles’ visie is dat het draait om het kind en diens talenten, vaardigheden en beleving.

Jelle Jolles: “De basis binnen een opleiding is het kind, met al zijn of haar functies, interesses en skills. Ook is het van belang om te kijken: wat is de sociale context, welke factoren zijn remmend of stimulerend? En: wat houdt dit kind bezig? Wij moeten als ouders, coaches en docenten de voorwaarden creëren waarbinnen de kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het gaat om hun persoonlijke groei.”

Met de wetenschappelijke inzichten over het lerende kind en diens brein hoopt Jolles steeds meer opleiders en coaches maar ook ouders te bereiken. Jelle Jolles: “Ik wil hen tot denken aanzetten en handvatten en inzichten geven waar ze wat mee kunnen. Er is veel kennis die ook in het voetbal ingebracht zou kunnen worden. Dat kan spannende en interessante leads geven.”

Meer informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.