Amy Chua’s controversiële boek ‘Strijdlied van de Tijgermoeder’ heeft onder ouders en opvoeders wereldwijd al veel losgemaakt. Het boek beschrijft de manier waarop auteur Amy Chua haar kinderen opvoedt in een westerse maatschappij en bewust kiest voor de Chinese opvoeding, die sterk is gericht op presteren en die totale gehoorzaamheid eist. Verwachten wij eigenlijk nog wel genoeg van kinderen? De Voetbaltrainer spreekt over dit onderwerp met gezondheidszorgpsycholoog Marian Spijk. Doelen stellen Marian Spijk: “Het begint met het stellen van concrete, haalbare doelen. Daarbij is het goed om onderscheid te maken tussen prestatiedoelen en gedragsdoelen. Welk resultaat wil je behalen (prestatie) en wat ga ik laten zien om dat resultaat te behalen (gedrag)? Een gedragsdoel kan zijn hoe je wilt dat er samengespeeld wordt. Dit gaat op voor zowel het team als een individu en vervolgens leg je de lat steeds hoger. Op teamniveau wil je een wedstrijd winnen. Op individueel niveau kun je van een links- of rechtsbuiten eisen dat hij minimaal vier voorzetten (prestatiedoel) aflevert en dat hij meer om de bal gaat vragen om dit te bereiken (gedragsdoel). Dat gedragsdoel moet er wel zijn, want in de oefenfase kun je dan heel gericht feedback geven. Bij voorkeur in de vorm van complimenten: beschrijf het gedrag dat je ziet, dat al een beetje in de richting van het doelgedrag komt. Niet lukraak ‘applaudisseren’ of met complimentjes strooien, maar selectief en sturend. Geen complimenten over eigenschappen geven, maar over gedrag.” Interview met de Tijgermoeder Lees het complete artikel in de printuitgave van De Voetbaltrainer 193.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.