Cursus Coach Betaald Voetbal

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Remy Reijnierse is leercoach bij de opleiding Coach Betaald Voetbal. Dit jaar worden negentien trainers klaargestoomd voor het grote werk. Evenals zijn collega’s Hans Boersma en Wim van Zwam begeleidt Reijnierse een deel van die groep. Hij constateert dat juist in het geven van een training nog aanmerkelijke progressie te boeken is: ‘Een goede trainer-coach hoeft de coachmomenten niet te zoeken, maar herkent ze.’

Wat zijn nu de ingrediënten van een goede training op het niveau Coach Betaald Voetbal?

Remy Reijnierse: ‘Het formuleren van een trainingsdoelstelling bevat altijd vijf elementen (de vijf W’s). Bijvoorbeeld het verbeteren in de teamfunctie aanvallen (1. wat willen we in relatie tot wat het moet opleveren) op de helft van de tegenstander (2. waar op het veld vindt het plaats) van de samenwerking tussen middenvelders en aanvallers (3. wie zijn de hoofdrolspelers) als de spits is aangespeeld en balbezit heeft met zijn rug naar het doel (4. wanneer vindt het plaats) om te komen tot het creëren van scoringskansen.

Trainersmaterialen

Wees optimaal voorbereid en bestel nu je coachboekjes (A4, A5 en A6), flipover en clipboard!

Het vijfde element, de speelwijze van de tegenpartij, wordt vaak onderschat terwijl dit voorwaardelijk is voor het kunnen werken aan de doelstelling (5. welke rol speelt de tegenpartij). Als je dit wilt, moet de trainer er wel voor zorgen dat zijn te coachen team ook daadwerkelijk op de helft van de tegenstander komt te voetballen. De bal moet dus door de tegenstander niet al op de helft van die te coachen ploeg veroverd worden. Dan neemt die tegenstander het spel over en komen je coachmomenten niet voor. Om dit te organiseren moet je al een heel goede trainer zijn. Die voorwaarden aanbrengen kan zo een kwartier in beslag nemen.

De trainer moet er vervolgens voor zorgen dat het spel zich op een natuurlijke wijze ontwikkelt. De opdrachten, met name voor de niet te coachen partij, moeten daarop afgestemd zijn. Dus als Ajax tegen VVV-Venlo gaat spelen, en de trainer van Ajax wil het aanvallen op de helft van de tegenstander oefenen (een natuurlijke, te verwachten situatie) dan moet de tegenstander op de training niet de opdracht hebben om op Ajax’ helft druk te zetten. Dat zou onnatuurlijk zijn. Het valt zondag tijdens de wedstrijd namelijk niet te verwachten.’   

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw