Boek van Toon Gerbrands: De succescrisis (VT197)

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

cover crisisDit jaar verscheen het nieuwste boek van Toon Gerbrands. In het colofon lezen we dat het materiaal zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever vermenigvuldigd mag worden. Het is typisch voor de werkwijze van de AZ-directeur, die onduidelijkheid als asociaal bestempelt. De Voetbaltrainer selecteerde een aantal interessante passages uit het boek, want iedere voetbaltrainer heeft wel eens met een crisis te maken. Verlies en nederlagen in de topsport Een crisis, hoe ga je ermee om? Je zou een parallel kunnen maken met de topsport – hoe gaat die om met nederlagen en verliezen? Het zijn kleine vormen van crises en tegenslagen, die regelmatig plaatsvinden. In deze wereld moet je snel zorgen voor een nieuw perspectief. De volgende wedstrijd staat al weer gepland. Er moet heel snel geschakeld worden. De topsport heeft daar haar eigen beproefde aanpak voor. De topsport kiest voor de volgende benadering: • een nederlaag is definitief, accepteer het als een feit; • ga niet relativeren na de wedstrijd, natuurlijk zijn er belangrijkere zaken in het leven, maar nu even niet; • na de wedstrijd is er veel emotie en adrenaline, ga nu even geen gevoelige zaken bespreken; • tijd winnen is direct na de wedstrijd belangrijk, doe de nabespreking de volgende dag (dan is er minder emotie en meer ruimte voor feiten); • de coach geeft de nederlaag wel zo snel mogelijk een plaats en zorgt daarmee voor een duidelijke richting van denken en de eerste stappen op weg naar de volgende wedstrijd. Deze nederlaag geef je een plaats door: • de analyse van de wedstrijd af te ronden; • te voorkomen dat de schuldvraag aan de orde wordt gesteld; dat is alleen maar een verlenging van de rouwperiode en werkt dus altijd contraproductief; • een gemeenschappelijke conclusie te trekken; • niet meer terug te komen op de verloren wedstrijd, de aandacht moet worden gericht op de komende wedstrijd. Lees het volledige artikel in de printuitgave van De Voetbaltrainer 197 of kijk alvast in de online inhoudsopgave van deze editie.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw