IMG_3047Het is even schrikken voor spelers als Mark Evers (34) trainer wordt van een nieuwe club. De eerste drie weken van de voorbereiding is het namelijk uitdrukkelijk verboden om de lange bal te spelen. Dat geldt zowel tijdens oefenwedstrijden als tijdens trainingen. ‘Als je iets in wilt slijpen, moet je dat gewoon zo doen. Het wordt dan een basis waar je altijd op terug kunt vallen.’ Nieuw Mark Evers: ”Bij elke club waar ik nieuw ben begonnen, moesten spelers erg wennen aan mij. De eerste drie trainingsweken en de eerste drie wedstrijden mag er van mij namelijk verplicht geen lange bal gespeeld worden. Natuurlijk gebeurt het wel eens maar ik word dan niet boos en geef aan dat die lange bal best goed was. Echter, als je iets in een ploeg wilt slijpen, moet dat gewoon een natuurlijk iets worden. Een soort basis waar je op kunt terugvallen. Als de linksback een fantastische wisselpass geeft op de borstkas van de rechtsbuiten zeg ik: ‘Fantastische bal, maar ik wil het nu nog even niet zien.’ Vorig jaar verloren we de eerste wedstrijden met 4-0 of 5-0. Omdat we continu probeerden op te bouwen. Dat ging leuk tot we 35 meter verder waren. Daarna ging het fout. Maar het was een eerste stap. Een stap waarbij ik wil dat de middenvelders worden ingespeeld. Het is wel belangrijk dat je goed blijft praten met je spelersgroep en dat die wel vertrouwen blijft houden. Dat je uitlegt waarom je het doet en waar je naartoe wilt. En zo ga je steeds een stap verder. Hoe maak je trainbaar dat die lange bal niet gespeeld wordt? Puur positiespel in een grote ruimte: 8:8 of 9:9. En daarin staat alleen de korte passing centraal. En verplicht de vier mensen aanspelen die ook in trainingen, als zij om de bal vragen, die bal ook moeten krijgen. Ook met mensen in hun rug. Een kwestie van durven. De mindere speler denkt vaak: hij heeft een man in zijn rug en ik ben vrij, waarom zou ik die bal geven? Ik hamer er op: inspelen en die speler bepaalt hoe het verder gaat. Lees het volledige artikel in de printuitgave van De Voetbaltrainer 197 of kijk alvast in de online inhoudsopgave van deze editie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.