Welke clubs behoren tot de top 200 van Nederland?

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws
Top 200

Ter ere van de tweehonderdste editie van ons vakblad brengen we iets nieuws: de Top 200 amateurclubs in Nederland. Dit zal een jaarlijks terugkerende lijst worden, waarbij dus ook de ontwikkeling (positief en negatief) van clubs te zien zal zijn.

We hebben gekeken naar het competitieniveau van acht jeugdteams  (A1-A2-B1-B2-C1-C2-D1-D2) en het eerste team. Opvallend is dat drie clubs die met hun eerste team in de Topklasse spelen, niet in de lijst van de Top 200 voorkomen. Dat zijn Chabab, WKE en FC Lienden. De oorzaak: het niveau of het ontbreken van de jeugdselecties bij deze clubs.

Er zijn drie clubs die met hun eerste team in de Derde Klasse of lager uitkomen, maar toch in de Top 200 voorkomen dankzij een hoog competitieniveau  van de jeugdteams, te weten: SML, Margriet en RKDVC.

Als we alle clubs uit de Top 200 weergeven op een landkaart zijn een aantal ‘witte vlekken’ opvallend. Natuurlijk heeft een en ander ook te maken met de bevolkingsdichtheid in deze gebieden, maar het laat onverlet dat in Zeeland, het noorden van Limburg, het noorden van Noord-Brabant, de Achterhoek, oostelijk Friesland, westelijk Drenthe en het noorden van Noord-Holland weinig tot geen clubs in de Top 200 zijn te vinden.

Wellicht kan juist in die gebieden een fusie van (kleinere) clubs, een promotie van het eerste elftal of net even een hogere klasse van de jeugdteams een plek in de Top 200 betekenen. Voor de volledige lijst verwijzen we u naar de landingspagina voor de Top 200