nederland - colombiaIn De Voetbaltrainer 199 vertelde Vana Hutter over de positieve kanten van negatieve feedback. In het betreffende onderzoek verving men de term ‘negatief’ door ‘veranderingsgericht’. Het blijkt erg belangrijk dat veranderingsgerichte feedback bijdraagt aan de autonomie van de speler. Reden te meer om de relatie tussen feedback en autonomie nader te bekijken. De Voetbaltrainer spreekt wederom met Vana Hutter en komt met een aantal adviezen om feedback meer bevorderend voor de autonomie van de speler te laten zijn. Autonomie Vana Hutter: “Om positieve effecten te hebben op motivatie, welzijn en prestatie moet de feedback die een trainer geeft bijdragen aan de autonomie van de speler. De behoefte aan autonomie, het gevoel dat je zelf beschikt over je acties en dat je acties in overeenstemming zijn met je eigen normen en waarden, is een van de psychologische basisbehoeften van de mens. Een gevoel van autonomie is noodzakelijk voor intrinsieke motivatie. Intrinsiek gemotiveerde spelers trainen harder, presteren beter, zijn zelfverzekerder en zitten beter in hun vel. Goede feedback is dus om te beginnen autonomiebevorderend.” Lees het complete artikel in de printuitgave van De Voetbaltrainer. Via deze link kan men online alvast de inhoudsopgave van de diverse artikelen van VT200 raadplegen. http://www.voetbaltrainer.nl/vakblad/vt-200/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.