Afgelopen vrijdag speelde Oranje op het WK een historische wedstrijd tegen wereldkampioen Spanje. Hier is weken- zo niet maandenlang naar toegewerkt. Alle puzzelstukjes moesten tijdens dit WK-duel in elkaar vallen. Louis van Gaal had voorafgaand aan de wedstrijd al aangegeven dat het gevoel goed was, maar dat alles valt of staat met de uitvoering op het moment suprême. Daarbij kreeg men ook afgelopen vrijdag te maken met oncontroleerbare invloeden, zoals het warme klimaat en een scheidsrechter die Spanje een strafschop gaf na een overtreding van Stefan de Vrij op Diego Costa. De afsluitende training, een dag voor de wedstrijd in het stadion in Salvador, bestond louter uit oefeningen die de spelers inmiddels kunnen dromen. Na de warming-up was het tijd voor een passoefening in de vorm van een ruit of de letter W, met variaties van linksom en rechtsom en al dan niet met eentweecombinaties. passing Daarna volgde het positiespel 8+2 : 8+2, met het basisteam van vandaag tegen de wisselspelers. positiespel   Tussen de diverse trainingsonderdelen door werd er goed gedronken. Het mag dan misschien winter zijn in Brazilië, in speelstad Salvador is het deze dagen tegen de 30 graden, in de nachten rond de 25 graden en een structurele luchtvochtigheid van boven de 80%. drinken Tot slot gingen de aanvallende basisspelers afwerken op het doel, op aangeven van keeperstrainer Frans Hoek. De wisselspelers gingen afwerken vanuit de kaats onder leiding van Patrick Kluivert. De verdedigers schoten rustig de bal over, over lange afstand. Behalve Daryl Janmaat, die werkte nog een kort programma af aan de rand van het veld, met stabiliteits- en krachtoefeningen. vrije trappen   Op de vraag of de voorbereiding op Spanje daarmee afgelopen was, antwoordde Van Gaal aan het begin van de afsluitende persconferentie ontkennend. De avond vóór de wedstrijd (dus na de stadiontraining van donderdagavond in Salvador) was het tijd voor de spelhervattingen. De liniebesprekingen zijn op de wedstrijddag, net als een laatste teambespreking die plaatsvindt vlak voordat Oranje van het hotel naar het stadion gaat. Dit past allemaal binnen de vaste structuur die zo herkenbaar is voor de werkwijze van deze bondscoach. In De Voetbaltrainer 190 vertelde Louis van Gaal ook over de steeds terugkerende vastigheden in de voorbereidingen naar een wedstrijd toe: Louis van Gaal: “Zelf sta ik alleen voor de groep als het om het totale beeld van onze tactische voorbereiding gaat. Zo coach ik de basiself als we op het veld de komende wedstrijd in een 11:11-situatie simuleren. Patrick Kluivert assisteert mij dan. Danny Blind, die door de gegevens en de beelden van Metgod en Spelbos alles van de tegenstander weet, coacht de elf van de reserves en geeft hun opdrachten mee die een link hebben naar de speelwijze van die tegenstander. Ook bij de wedstrijdbespreking neemt Blind de tegenstander voor zijn rekening en Frans Hoek alle spelhervattingen. Op de wedstrijddag besteden we nogal wat aandacht aan de liniebesprekingen. Qua lengte en vorm zijn die per linie verschillend, want verdedigers kunnen doorgaans geconcentreerder en meer informatie verwerken dan middenvelders en die op hun beurt weer meer dan de aanvallers, ook al gebruik je veel beelden. Die liniebesprekingen leid ik zelf en ik word daarbij bij de aanvallers ondersteund door Kluivert en bij de middenvelders en verdedigers door Blind. Bij de individuele speler is het afhankelijk van de positie van de speler wie van de twee erbij zit.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.