De Voetbaltrainer en het WK 2014: Aflevering 12, Louis van Gaal: ‘Chilenen staan “op een halve”’

| nldevoet-dehdari | De Voetbaltrainer en het WK 2014

chilihalve2Tijdens de persconferentie op de dag voor de wedstrijd tegen Chili blikte bondscoach Louis van Gaal desgevraagd vooruit naar de wedstrijd om de winst in groep B. Hij ziet Chili als moeilijkste van de drie opponenten in de poule. “Dat heb ik voor het toernooi al gezegd. Ik heb Chili in de voorbereiding zien spelen tegen Duitsland en Engeland. Chili heeft deze ploegen eigenlijk weggevaagd. Ze verloren weliswaar van Duitsland maar dat was zwaar tegen de verhouding in. De trainer (Jorge Luis Sampaoli, red.) laat zijn spelers op een heel fanatieke manier spelen. Zeer aanvallend en strijdbaar. En dat al meer dan zes maanden lang. Chili doet aan ‘forechecking’, ze doen dat met het hele elftal en kunnen dat negentig minuten lang opbrengen. Wij moeten proberen daar onder uit te voetballen, maar dat is niet voor veel ploegen weggelegd. We zullen stations moeten overslaan. Dat valt niet mee, want de Chilenen staan ‘op een halve’. Dat is het knappe. Ze staan niet op de man, maar in de positie, zodat ze het steeds weer kunnen belopen.”   Wat is dat eigenlijk? ‘Op een halve staan’. Eerder legde Co Adriaanse dit in De Voetbaltrainer uit, toen hij zijn visie op pressievoetbal uit de doeken deed. Co Adriaanse: “… Het uitoefenen van pressie is ook een kwestie van dúrven: spelers moeten elkaar steunen en risico’s nemen. Bijvoorbeeld door ‘op een halve te gaan staan’, zoals wij dat noemen. Dat betekent in dit geval (voorbeeld uit artikel, red.) dat een vleugelaanvaller bewust tussen de centrale verdediger en de vleugelverdediger van de tegenpartij gaat staan. Het is een soort ruimtedekking. Als de centrale verdediger de bal krijgt, moet je daar direct druk kunnen zetten. Je mag echter niet te ver weg zijn van de vleugelverdediger, want hem moet je ook kunnen blijven belopen in het geval híj de bal krijgt.” In de bijbehorende trainingsvormen zette Adriaanse nog eens de coachmomenten bij het trainen van pressievoetbal op een rijtje:

 • Het moment: A) Bij breedtepass: te langzaam, B) Bij slechte pass: te zacht of half hoog, C) Bij pass op slechtste opbouwer van tegenpartij
 • Wie bepaalt?
 • Signaal moet gegeven worden
 • Hoe drukzetten?
 • Geen overtreding maken
 • Wel overtreding maken
 • Dwingen naar verkeerde been
 • Op een halve staan
 • Doordekken
 • Kant van de bal
 • Dwingen tot spelen van de lange bal
 • Waar drukzetten?
 • Moment van balverovering: A) Doorgaan op dezelfde kant of B) Bal eruit halen, terugspelen
 • Innemen van posities, groot maken
 • Hoge balsnelheid, gebruik maken van de op de aanval ingestelde organisatie van de tegenstander
 • Positie van de keeper

Bij de afbeelding: Louis van Gaal heeft het hierboven over de manier van verdedigen van Chili tijdens de opbouw van de tegenstander. Ook op eigen helft kun je ‘op een halve staan’, zoals Chili hier doet in hun wedstrijd tegen Spanje.