mexicaansvoetbalMexico telt de laatste jaren weer mee op internationaal niveau. Op diverse jeugd-WK’s presteren de nationale ploegen doorgaans uitstekend en steeds meer Mexicanen weten de weg naar Europa te vinden. In Londen werd Mexico in 2012 zelfs Olympisch kampioen door op het heilige 1 te verslaan. Voor velen kwam de gouden medaille voor de Mexicanen als een grote verrassing. Dat gold echter niet voor iedereen. De Voetbaltrainer sprak voor editie 195 met Hans Westerhof en zijn zoon Wout Westerhof. Na al eerder in Mexico te hebben gewerkt, werd Hans Westerhof in 2011 aangesteld als Technisch Directeur bij CF Pachuca. Zijn zoon Wout traint bij diezelfde club het team voor spelers onder 17 jaar en schreef in het Spaans een complete voetbalhandleiding. Maar liefst 27 jeugdspelers van CF Pachuca zijn inmiddels geselecteerd voor diverse nationale jeugdselecties. Voorzeggen Hans Westerhof: “Veel trainers in Mexico zijn gewend vaak voor te zeggen. Ik vraag in Mexico aan trainers welke vijf coaches ze de beste vinden. Dan komen namen als Mourinho, Guardiola of Ferguson regelmatig voorbij. Rennen die langs de kant of staan ze te schreeuwen? ‘Nee’, zeggen die trainers dan. Nou, waarom doen wij dan ook niet wat rustiger? Ik kwam laatst Henny de Regt tegen, met wie ik vroeger bij Ajax heb gewerkt. Henny zei vaak alleen maar tegen zijn spelers: ‘Wat hebben we afgesproken?’ Dat was voor veel jongens genoeg. Door het vele voorzeggen leid je geen leiders op. Spelers moeten zelf ook keuzes durven maken.” Cultuur Hans Westerhof: “In Mexico heb je te maken met een totaal andere voetbalcultuur dan in Nederland. Hoe je als trainer overkomt op de fans en publiek is belangrijk in Mexico. Het publiek en de directie vinden het doorgaans maar niets als een trainer stil op de bank zit. Ze willen actie, betrokkenheid. Terwijl het doorgaans veel beter is rustig te analyseren wat het probleem is en hoe je dat kunt oplossen. Trainers klagen hier vaak dat  er gebrek is aan leiderschap, dat spelers het spel niet kunnen lezen en geen beslissingen durven nemen. Maar ze beseffen niet dat ze daar zelf medeschuldig aan zijn door alles voor te zeggen.” Tempo Hans Westerhof: “Er zijn nog niet veel spelers uit Mexico die het in Europa redden. Salcido van PSV heeft zich goed kunnen aanpassen evenals  Xavier ‘Chicharito’ Hernandez van Manchester United. Maar dat zijn uitzonderingen. Dat ligt volgens mij vooral aan het verschil in  trainingsintensiteit. In Mexico duren de trainingen lang, met veel pauzes. En vrijwel alles gaat in een laag tempo. Er is hier veel talent, spelers zijn vooral technisch vaardig en in de kleine ruimte soms geniaal. Maar ze moeten leren om dat effectief te gebruiken in de wedstrijden.” Het complete artikel is te vinden in de printversie van De Voetbaltrainer 195.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.