illusieKrulAls voetballers net zo nauwkeurig zouden kunnen schieten als darters kunnen gooien, gaat elke strafschop er in. Maar zaken als stress, druk en een gebrek aan oefening maken dat lang niet elke strafschop ook een doelpunt wordt. Daarbij komt ook nog eens, zo meent John van der Kamp, onderzoeker bij de Faculteit Bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam, dat de keeper de mogelijkheid heeft om een schutter ongemerkt te beïnvloeden. Hij kan hiervoor gebruik maken van de Müller-Lyer-illusie. De Voetbaltrainer besprak in VT 197 deze illusie en legde een link naar de strafschopstip. De link naar Tim Krul in de strafschoppenserie tegen Costa Rica ligt er ook dik bovenop! John van der Kamp: “Voor onderzoekers is het mooie aan de strafschop het feit dat de situatie stabiel is. Je hebt elke keer weer te maken met een keeper en een schutter, waarbij de laatste vanuit stilstand begint. Een strafschop is een gestructureerde situatie en dat betekent dat je als onderzoeker goed controle kunt hebben over de factoren die van invloed zijn. Als je een van die factoren verandert (bijvoorbeeld het gedrag van de keeper), zie je dat er meer verandert (bijvoorbeeld de manier waarop de schutter een keuze maakt). In principe is een keeper bij een goed ingeschoten strafschop kansloos. Een keeper heeft te weinig tijd om te reageren op een hard en goed afgemeten schot en je ziet dan ook dat veel keepers van tevoren al een hoek kiezen, waarbij ze hopen dat ze goed gokken. Sommige keepers proberen daarbij te anticiperen op de hoek waarnaar de bal geschoten wordt, door de richting van het schot af te lezen uit de bewegingen van de schutter. Dit is niet gemakkelijk, zeker wanneer de schutter schijnbewegingen maakt. De kans op succes wordt nog groter wanneer de doelman het schot kan beïnvloeden. Dat klinkt gek, maar keepers hebben tools omdat te doen. Een daarvan is de Müller-Lyer-illusie.” krul1 krul2 Bekijk hier nog eens de beelden van de penaltyserie tegen Costa Rica. Lees een terugblik uit Engeland op de opmerkelijke keeperswissel.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.