italie - nederlandElke amateurclub is van ze afhankelijk: voetbalvaders, die bereid zijn om één of twee avonden per week het elftal van hun kind te trainen. Maar voelen kind én vader zich daar altijd prettig bij? Wat zijn de valkuilen? En zijn er eenvoudige tips waarmee veel problemen voorkomen kunnen worden? Een fragment uit het artikel: (…)De kinderen gaven echter ook de nadelen aan. Zo vertelden sommige voetballers dat ze meer druk en hogere verwachtingen voelden, wanneer hun vader de trainer was. Daarnaast kwamen in het onderzoek de voorspelbare antwoorden naar voren: kinderen voelden zich soms oneerlijk behandeld, vonden dat hun prestaties kritischer werden beoordeeld en meenden dat hun vader zich onvoldoende verplaatste in hun gevoelens met betrekking tot deze situatie. Wat gaven vaders aan als negatieve elementen? Ten eerste dat ze het moeilijk vonden om hun ouderrol en rol als trainer gescheiden te houden. Daarnaast merkten sommigen op dat hun kind zich – meer dan normaal – opstandig gedroeg, mogelijk om indruk te maken op hun teamgenoten. Maar bovenal stelden vaders dat ze het moeilijk vonden om hun kind dezelfde behandeling te geven als de rest van het elftal. Hierbij trad een interessant fenomeen op. Veel kinderen kregen namelijk het gevoel dat zij negatiever dan hun teamgenoten werden benaderd door hun vader. Deze lezing werd door de vaders onderschreven. Zij vertelden namelijk dat ze meer aandacht besteedden aan andere spelers dan aan hun eigen kind. Nog opvallender is dat dit verhaal door het gros van de teamgenoten werd bevestigd. Volgens hen was “de trainer geneigd om, vergeleken met de andere spelers van het elftal, zijn eigen kind te benadelen.” Overigens waren er ook een paar teamgenoten die juist het tegenovergestelde beweerden. Volgens hen trok de vader zijn kind juist voor. Het zijn allemaal signalen die  aangeven hoe moeilijk het is om de rollen trainer en vader gescheiden te houden en om, in het verlengde daarvan, conflicten te voorkomen. Lees het gehele artikel in VT206. Nog geen abonnee? Word lid!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.