Het is een klein onderdeel van het verbeterproces bij voetbal, maar het voedingsbeleid kan nog zo veel beter.’ Esther van Etten stippelt het voedingsbeleid uit bij Telstar. Zij werkt daarbij samen met hoofdtrainer Michel Vonk en de medische staf. ‘Deze samenwerking dateert nog van zijn eerdere periode bij Jong AZ. Michel Vonk is een van de nieuwe generatie trainers die het belang inziet van goede voeding.’   Een fragment uit het artikel: Suiker Esther van Etten: “Wat gaat er nog veel mis? Voetballers gebruiken over het algemeen te veel suikers. Denk aan een glas vruchtensap, energiedrankjes of een glas sinas of cola. Verder wordt er thuis even snel voor de training gegeten, dus is er weinig aandacht voor voeding. Of er wordt helemaal niet gegeten. Snel op de club nog even twee broodjes nuttigen en dan meteen volle bak twee uur gaan trainen. Verder zie je vaak dat voetballers na de training zichzelf eerst gaan verzorgen of gaan douchen, voordat er gegeten wordt en dat is eigenlijk te laat. De timing is vaak niet in orde. De trainer speelt daarom een belangrijke rol als het gaat om de handhaving van het beleid. Hij vaardigt uit: luister goed wat er is gezegd door de voedingsdeskundige en heb je dat dan ook toegepast? Hij signaleert. Vooral bij de wat kleinere clubs heeft de trainer een belangrijke rol. Een duidelijk verschil is er tussen en oudere en jongere voetballers. Oudere voetballers erkennen snel het belang van goede voeding, bij jeugd is dat een kwestie van veel herhalen. Grotere clubs zien over het algemeen het belang van goede voeding sneller in dan kleine clubs. In mijn ogen is er dan ook nog veel winst te halen in het voetbal. Oud-spelers refereren vaak aan de tijden dat zij op een gehaktbal speelden en dat er in die tijd ook goed werd gevoetbald, maar je hoeft alleen maar naar de statistieken en onderzoeken te kijken om te zien dat het voetbal veel sneller en fysieker is geworden. Voetballers van nu zijn atleten en daar hoort een goed en gezond voedingspatroon bij.” Wilt u het complete artikel lezen? Word abonnee! Kijk hier voor de mogelijkheden.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.