Mede door goed scoutingswerk van Janus van Gelder hield het kapitaalarme RKC zich langer staande in de Eredivisie dan verwacht. Sinds dit seizoen is Van Gelder als scout in dienst van Vitesse. ‘Ik doe veel op intuïtie’, bekent de ‘meesterscout’: ‘Het herkennen van talent is een  kwestie van gevoel en heeft te maken met de mate van je eigen voetbalinzicht. Alleen dan kun je het verder ontwikkelen.’ Een fragment uit het artikel: Bij Vitesse hebben we momenteel een scoutingsteam dat bestaat uit een oud-keeper, twee oud-verdedigers, twee oud-middenvelders en een oudaanvaller. Het zijn allemaal spelers met een ruime ervaring in het betaald voetbal, op eredivisieniveau. eredivisieniveau. Daarnaast is het gewenst dat zij een verleden hebben bij de club. Daardoor kunnen ze makkelijker inschatten of een speler geschikt is voor het niveau van Vitesse. Dat is het moeilijkste onderdeel van het vak. Je moet dikwijls door een speler heen kunnen kijken. Vooral bij jonge spelers. Je moet bepalen of er voldoende groeimarge aanwezig is. Hoe ver kunnen ze zich nog ontwikkelen? Daarom is het belangrijk om te weten wat de achtergrond van de speler is en hoe deze speler zich tot dusver heeft ontwikkeld. Je gaat je informeren bij mensen in zijn nabije omgeving. Daarom is een groot netwerk ook ontzettend belangrijk. Een jonge speler met voldoende groeimarge hoeft dus niet meteen aan alle criteria te voldoen. Een oude(re) speler wel. De rapportages van alle spelers worden gemonitord en worden verwerkt in een door het scoutingsteam speciaal ontwikkeld programma waarin we iedereen die we hebben bekeken specifiek kunnen terugvinden. Wordt de speler goed genoeg geacht, dan komt hij in ons schaduwteam terecht. Voordat een speler in ons schaduwteam komt, wordt hij door meerdere scouts bekeken en beslist de Technisch Directeur of een speler in het schaduwteam komt. We hebben sowieso dagelijks contact met elkaar. Binnen dat schaduwteam staan op iedere positie meerdere spelers genoteerd, omdat de beste speler op iedere positie niet altijd haalbaar is. Vervolgens brengen we advies uit aan de Technisch Directeur die moet gaan bekijken of de speler haalbaar is. De Technisch Directeur neem de  hoofdtrainer en technische staf in dit gehele proces mee. De hoofdtrainer is namelijk degene die mogelijk met de speler moet gaan werken.” Wilt u het complete artikel lezen? Word abonnee! Kijk hier voor de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.