Verdedigen, hoe doen we dat in Nederland?

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

DSC08259Special over de teamfunctie Verdedigen. Lennard van Ruiven: “Je hoort dat er betere verdedigers moeten komen. Ik kan me niet vinden in die opmerking. Wel dat we beter moeten gaan verdedigen, maar dat geldt dan dus niet alleen voor de spelers die als verdediger staan opgesteld. In het verlengde daarvan houd ik sowieso niet van de termen verdedigers, middenvelders en aanvallers. Wel van achterhoede, middenveld en voorhoede. Maar alle elf hebben ze taken bij het aanvallen, en dus ook bij het verdedigen. Welk goed team je wereldwijd ook ziet, ze verdedigen allemaal volle bak mee. Ongeacht hun positie in het veld, iedereen voert zijn taak uit. Op het moment dat een team de bal níet heeft, is iedereen verdediger. Je ziet in de praktijk vaak dat clubs de hoeveelheid tijd die zij aan een bepaalde teamfunctie besteden, laten aansluiten bij wat tijdens de wedstrijden gevraagd wordt. Doordat we bij de jeugdopleiding van Sparta werken met een model waarin aan alle teamfuncties op gezette tijden aandacht wordt besteed, weet ik dat we dit ook doen met betrekking tot verdedigen. Afgezien van de jongste jeugd, waar de meeste tijd natuurlijk gaat zitten in het baas worden over de bal, wordt bij Sparta de beschikbare trainingstijd dus ongeveer gelijkelijk verdeeld over de vier teamfuncties. In Nederland pretenderen we al jarenlang dat we vooral aanvallend willen denken. Dat is in de kern goed, maar je moet niet vergeten voldoende aandacht aan verdedigen te besteden. Dat risico loop je al snel. Ik ben van mening dat we nog wel degelijk in staat zijn om goed samen te werken en daarmee goed te verdedigen. Het afgelopen WK, waarin Nederland op topniveau enorm weinig kansen tégen heeft gekregen, heeft dat wel laten zien. Daarin verschil ik dus van mening met Dennis. Ik denk dat we juist individueel soms tekortschieten.” Lees het complete artikel of special in VT208. Nog geen abonnee? Word lid!