DSC08260Special over de teamfunctie Verdedigen Cultuuromslag U gaf aan te constateren dat uw jeugdploegen in het verleden soms werden afgetroefd op Europees niveau. Waaróp werden zij dan precies afgetroefd? Dennis Haar: “Wij speelden met AZ onder 13 op een toernooi tegen Schalke 04. Die ploeg stond ons op de middenlijn gewoon op te wachten om de bal op eigen helft te veroveren en vervolgens te profiteren van de ruimte die wij lieten liggen. Zij werken nadrukkelijk samen om de bal af te pakken. Let wel, dit zijn spelers onder dertien jaar! In het buitenland, zo stel ik vast, beginnen ze veel eerder met het inslijpen van dit soort tactische zaken. Je hoort mensen langs de kant dan ook zeggen: ‘Nou, die spelen al heel volwassen op deze jonge leeftijd.’ Ik denk dat daar het grote verschil ligt. Wij beginnen rond die leeftijd met het aanleren van het technische aspect van verdedigen. Dat doen we dan vaak in 1:1, want dan kun je zien wie wél of níet zijn duel wint. In andere landen kiezen ze eerder voor de benadering als team, met als doel de wedstrijden te winnen. Daar wordt ook winnaarsmentaliteit gekweekt: zij spelen om te winnen. Dat doen ze met zijn allen. Zij kijken daarbij al heel vroeg naar wat er bij het eerste elftal wordt gevraagd. In het verdedigen heb je net zo veel taken als bij het aanvallen, alleen de vraag is waar je de nadruk op legt.” Lees het volledige artikel in de printuitgave van De Voetbaltrainer. Nog geen abonnee? Word lid!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.