Verdedigen, hoe train je dat?

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

DSC08258Special over de teamfunctie Verdedigen Goed verdedigen Wat is er nodig om goed te verdedigen? Wat moet een jonge voetballer leren en welke kwaliteiten moet hij in dit opzicht meebrengen om op topniveau te kunnen slagen? Joep Staps: “Als ik redeneer vanuit mijn positie als trainer van een Onder- 12 team, dan praat je vooral over een basistaak die gekoppeld is aan de positie van de speler. Je kunt dan nog niet praten over collectief goed verdedigen, want zover is een speler op die leeftijd nog niet. Het gaat dus echt om de individuele benadering, waarbij je een speler goed zaken aanleert die te maken hebben met het afpakken van de bal: de juiste lichaamshouding, inschatten wanneer je de bal kunt aanvallen. Dat soort zaken. Je ziet bij menige A1-speler nog basiszaken verkeerd gaan. Die moeten we er op jongere leeftijd uit halen.” Lennard van Ruiven: “Als je praat over fouten die op latere leeftijd nog wel voorkomen, heb je het bijvoorbeeld over: wanneer moet ik het duel aangaan, wanneer moet ik de tegenstander ophouden? Wanneer moet ik hem naar de zijkant dwingen? Dan praat je over tactische zaken waarin nog winst te boeken is. Maar ik denk ook aan technische aspecten: laag zitten, je invechten in een duel. Hoeveel spelers uit de amateurwereld, maar ook bij BVO’s, krijgen nu dat soort tips mee? Je ziet erg vaak dat spelers ofwel niet wendbaar zijn, ofwel te gretig een duel aangaan waar ze juist hun medespelers tijd moeten bieden om terug te komen. Sterker nog, dat zie je zelfs in de Eredivisie nog regelmatig gebeuren. Vooral met die technische aspecten kun je jonger aan de slag, in 1:1- of 2:2-vormen. Het tactische komt later, maar in de A1 zouden ze die allemaal wel moeten beheersen. Dat is niet altijd zo. Daar moeten we eerder aandacht voor hebben.” Lees het volledige artikel in de printuitgave van De Voetbaltrainer. Nog geen abonnee? Word lid!

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw