Johan Voortmans: ‘Leren verdedigen hoort bij individuele ontwikkeling’

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

TS Voortmans JohanIn het jeugdvoetbal heeft de individuele ontwikkeling van een speler prioriteit boven die van het team, al gebeurt deze individuele ontwikkeling wel voor een groot gedeelte bínnen dat team. Jeugdtrainers focussen vaak op het voetballen in balbezit, maar verdedigen is evenzeer een kunst die al tijdens de jeugd moet worden aangeleerd. Johan Voortmans besteedt er bij de Onder 15 van de Belgische topper KRC Genk ruimschoots aandacht aan. Concrete thema’s Johan Voortmans: “Ik ben absoluut voorstander om zoveel mogelijk in balbezit te trainen. Toch voelen verdedigers zich regelmatig in de kou gezet en kunnen ze hun vaardigheden onvoldoende ontwikkelen omdat het spelmoment ‘balbezit tegenstander’ vaak onvoldoende belicht wordt. Daarom benadruk ik het belang van een goede tactische periodisering zodat alle spelmomenten getraind worden. Je kunt op vrij korte tijd jongens van veertien tot vijftien jaar – maar ook jongere spelers – stappen zien maken in het goed verdedigen. Bepaal in de opleiding hoe je wilt verdedigen en  koppel daaraan een aantal concrete thema’s en trainingssessies. Dit kan gaan om het storen van de opbouw, het drukzetten met de aanvallers of het drukzetten vanuit het middenveld. De aspecten die hier besproken zijn, zijn specifiek op verdedigers gericht. Je maakt je spelers bewust van een aantal gevolgen van het te ver van je tegenstander staan, te veel ruimte in de rug vrijgeven of op het slechte moment doorverdedigen. Vaak zullen spelers hierin fouten maken, maar als je ze zelden of nooit in deze situaties brengt, zullen ze het nooit voldoende onder de knie krijgen en daar dus als volwassen speler hinder van ondervinden.” Lees het volledige artikel in de printuitgave van De Voetbaltrainer. Nog geen abonnee? Word lid!