Jasper Cillessen (Ajax) geeft Masterclass over: De keeper

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

DSC08387 Cillessen magneetbordElk nummer van De Voetbaltrainer staat vol met coachopmerkingen, ook ten  aanzien van de keeper. Termen als uitkomen en jezelf groot maken. Maar zijn deze coachopmerkingen wel zo terecht? In sommige situaties is het bijvoorbeeld misschien beter om juist niet uit te komen maar gewoon te blijven staan. De Voetbaltrainer spreekt daarom nu eens met iemand die voetbalsituaties vanuit de praktijk meemaakt. Jasper Cillessen, keeper bij Ajax en het Nederlands elftal, geeft ons een inkijkje in de wereld van de man tussen of voor de palen.

Duel 1:1

Beschrijving van de situatie: De tegenstander valt aan door het midden en hun 9 komt vrij voor de keeper te staan. Wat doe je op dat moment om ervoor te zorgen dat die 9 in het duel 1:1 niet kan scoren? (zie tekening 3 in artikel, red) Jasper Cillessen: “In de Champions League-thuiswedstrijd tegen FC Barcelona (5 november 2014, red.) kwam Luis Suarez in een dergelijke situatie op mij af. Er is een aantal zaken waar ik bij duels 1:1 op let. In eerste instantie probeer ik zo kort mogelijk op de spits te komen. Dit kort op de tegenstander komen heeft meerdere doelen. Als eerste zorgt het ervoor dat de spits minder ruimte heeft om in de hoeken te schieten. Daarnaast heeft hij minder mogelijkheden om op snelheid langs me heen te gaan, omdat ik dichter op de bal ben gekomen. Zodra ik wat uitgekomen ben, blijf ik zo lang mogelijk staan, waardoor ik de 9 dwing om na te denken. Stel dat hij om mij heen wil gaan, probeer ik op de bal te duiken. Of ik dwing hem verder naar de zijkant, waardoor een verdediger misschien terug kan komen om het doel af te schermen. In het geval van Suarez bij FC Barcelona bleef ik lang staan, waarna hij uiteindelijk tegen mij op schoot. Hierbij is toch elke situatie weer anders, want de ene spits kijkt op voordat hij schiet en een andere spits schiet op gevoel, zonder te kijken waar ik sta. Suarez is daar een voorbeeld van en ook ex-Ajacied Dmitri Bulykin was zo’n type. Die krijgen de bal onder zich en schieten gewoon, zonder dat je een idee hebt in welke hoek de bal zal gaan. Maar, of ze nu wel kijken naar de bal of niet, ik probeer kort op ze te komen en de 9 tot een keuze te dwingen. Als ik te snel ga liggen wordt het voor de spits alleen maar gemakkelijker.” JVT-208 coverVolledige artikel  Lees het volledige artikel in het nieuwste nummer van De Voetbaltrainer nr. 208 (katern Jeugdvoetbaltrainer). De digitale uitgave van het katern De Jeugdvoetbaltrainer is gratis te downloaden voor abonnees. Nog geen abonnee? Download dan de online editie van deze Jeugdvoetbaltrainer of neem een abonnement. Oefenstof In de Voetbaltrainer mediatheek  staat nieuwe oefenstof van keeperstrainer Carlo l’Ami met keeper Jasper Cillessen. Bekijk oefenstof. Clipboard met magneten Jasper Cillessen maakt gebruik van een trainersmap met magneetbord. Deze trainersmap is verkrijgbaar in de Voetbaltrainer webshop. Daar vindt u nog meer handige trainersmaterialen, zoals veldenblokken, clipboards en wedstrijdregistratieboekjes.