Voetbal op hoog niveau brengt vaak een zware mentale belasting met zich mee. Dat geldt zeker voor keepers, die weten dat iedere fout meteen fataal is. Ajax is zich daarvan bewust en is met de jeugdkeepers al nadrukkelijk bezig om problemen in de toekomst te voorkomen. Keeperstrainer en Coördinator Middenbouw Peter den Otter sprak op de keepersconferentie van Pro Goal en vertelt onder meer over de zes pijlers waarop hij zijn werkwijze baseert. Problemen voorkomen Peter den Otter: “Wanneer je zegt dat je aan mentale training doet, denken mensen al snel dat er een probleem is. Bij Ajax draaien we het om: juist om problemen te voorkomen, doen we aan mentale training en begeleiding. Als een keeper een trainer tegenkomt die hem kan inspireren, heeft hij geluk. Maar als je dat niet hebt, wat kun je als keeper dan doen om jezelf weer om het goede spoor te zetten? Dan heb je bepaalde tools nodig die je kunt inzetten als het nodig is. Bij Ajax koppelen we mentale training aan de praktijk op het veld. We beginnen met vijf theoriesessies waarin we een groep keepers duidelijk maken wat we van ze verwachten in de wedstrijden. Tijdens deze sessies behandelen we deze vijf aspecten: • Les 1: Innerlijke (wed)strijd omzetten in actiedenken • Les 2: De 6 pijlers (zie hierna) • Les 3: De 4 concentratievormen gevoel, gedachte, scannen en zoomen • Les 4: Inzetten van specifieke instrumenten • Les 5: Verwerken van het bovenstaande in je eigen PSP (Persoonlijk Succes Plan) Lees het volledige artikel in de printuitgave van De Voetbaltrainer. Nog geen abonnee? Word lid!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.