Liverpool v Manchester United - Barclays U21 Premier LeaguePepijn Lijnders heeft er net zeven seizoenen in de jeugd van FC Porto opzitten. Tegenwoordig is hij trainer van Liverpool FC onder 16. De Voetbaltrainer vraagt naar zijn visie op verdedigen. Een monoloog. Ontwikkeling meten Verdedigers werden bij mijn teams van FC Porto in grotere ruimtes blootgesteld aan counterende en fysiek sterke aanvallers. Ik speel bij Liverpool FC ook weer met drie achterin, een ruit op het middenveld en drie voorin. Ontwikkeling van de individuen en het spel van het team kun je alleen meten als je situaties van je spelidee meetbaar maakt. Je probeert hierdoor een collectief verdedigend patroon te ontwikkelen waarbij de  intentie is dat iedere speler individueel verdedigend elke wedstrijd en training weer naar zijn limiet gaat. Dit meet ik door de efficiëntie van alle verdedigende initiatieven van de verdediger en de nummer 6 tijdens de wedstrijd bij te houden. Ik doe dit over een langere periode en het geeft mij een idee of spelers zich ontwikkelen en of spelers klaar zijn voor een hoger niveau. Hoe sterker je individuen verdedigend zijn, des te beter je kunt verdedigen. Maar de beste verdedigers zijn in te grote ruimtes nog steeds kwetsbaar. Alleen als spelers goed samenwerken en als collectief kunnen handelen, zal elke speler effectiever worden. De ene verdediger past niet bij de andere, en de ene verdediger past niet bij een bepaalde stijl. Je bent genoodzaakt om een bepaalde manier te kiezen om te verdedigen. Bij mij staat aanvallen elke dag centraal, met bal maar juist ook zonder bal. We beseffen dat het spel gespeeld wordt met maar één bal, onze bal. We willen hem terug stelen waar dan ook op het veld. Lees het volledige artikel in de printuitgave van De Voetbaltrainer. Nog geen abonnee? Word lid!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.