???????????????????????????Om een professioneel elftal goed te kunnen trainen, moet een trainer kennis bezitten over veel verschillende aspecten van het vak. Dat geldt zeker in de  Bundesliga, waar het niveau torenhoog is en de mediaaandacht navenant. De Voetbaltrainer praat over de Duitse opleiding tot proftrainer met Frank  Wormuth, sinds 2008 cursusleider en daarnaast trainer van Duitsland onder 20: ‘De trainer is een dirigent. Hij hoeft niet elk instrument te kunnen bespelen, maar moet wel de functie ervan kennen en weten hoe hij ze allemaal optimaal kan laten samenwerken.’ Weten en kunnen Frank Wormuth: “In deze opleiding maken we veel gebruik van ‘Blended Learning’. De deelnemers krijgen bijvoorbeeld de opdracht gedurende het weekend zich in te lezen in een nieuw thema. Zij moeten daarover hun vragen noteren en die vervolgens voorleggen aan de groep. Op die vragen krijgen zij antwoorden en die antwoorden vergelijken ze met de kennis die zij al hebben opgedaan. Daarna wordt het geleerde in de praktijk toegepast. Deze vorm van leren maakt het mogelijk dat om deelgebieden als leren, communiceren,  informeren en kennismanagement met elkaar te combineren. Mensen beschikken over verschillende manieren waarop zij het beste leren. Als we deze methode toepassen, dan lezen ze over de stof, ze horen erover, ze discussiëren erover en ze werken ermee op het veld. Zo wordt iedereen rechtgedaan. Als het gaat om Voetbaltheorie en Sportpsychologie geldt het credo ‘Kunnen gaat voor weten’. Iemand met een geweldige theoretische kennis (‘weten’) maar die deze op het veld niet kan toepassen (‘kunnen’), gaat in de samenwerking met een ploeg onderuit. Wie echter moeite heeft zich op papier uit te drukken maar op het veld precies aan zijn team duidelijk kan maken hoe het moet handelen in een bepaalde situatie, levert goed werk.” Lees het volledige artikel in de printuitgave van De Voetbaltrainer. Nog geen abonnee? Word lid!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.