Een compleet voetballeerplan voor iedere voetbaltrainer: De Voetbalmethode van Henk Mariman

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Boekenset-rugHenk Mariman heeft voor de ontwikkeling van De Voetbalmethode gebruik gemaakt van een grote hoeveelheid aan ervaringen, vooral in het betaald voetbal. De voetbalmethode is een compleet voetballeerplan en geeft de trainer structuur én voldoende bewegingsruimte. Bevat veel handige tools om de inhoud af te stemmen op de verschillende leeftijdsgroepen. Centraal staan de teamfuncties: opbouwen, aanvallen via de flank, aanvallen door het centrum en verdedigen/omschakelen. De boeken zijn een must voor alle jeugd- en hoofdtrainers en Hoofden Opleiding in het amateurvoetbal. Jeugdopleidingen Henk Mariman: “Ter voorbereiding heb ik zo veel mogelijk jeugdopleidingen in Europa bezocht. In Nederland ben ik bij FC Groningen, AZ Alkmaar, De Graafschap, Sparta Rotterdam, NEC Nijmegen en Feyenoord Rotterdam geweest. Ik ben ook op bezoek geweest bij FC Köln in Duitsland, Espanyol en FC Barcelona in Spanje en Southampton, Chelsea, Tottenham Hotspur en Crystal Palace in Engeland.” “In de beginperiode ging ik bij mijn bezoek eerst langs bij het Hoofd Opleiding, maar daar ben ik van afgestapt. Het gaf me geen objectief beeld. Het leek me beter om eerst de wedstrijden trainingsrealiteit te bekijken en vervolgens pas in gesprek te gaan met de verantwoordelijken. Mijn meetpunt was de wedstrijd en de connectie met de training. In welke mate is er een relatie met wat er echt in de wedstrijd gebeurt. Daarbij heb ik naar de doelstellingen van de trainingssessies gekeken en de vormen die de coaches kozen.” “Zo zag ik opleidingen die de link met de wedstrijd goed voor elkaar hadden. Maar bij heel wat opleidingen is er echt veel bewegingsruimte voor de coach. De visie staat wel op papier, maar de vertaalslag wordt niet gemeten. Het is de coach die beslist hoe de training er uitziet. Natuurlijk moeten voetbalcoaches voldoende ruimte krijgen voor eigen initiatief. Maar er is ook een risico aan verbonden: in welke mate is de inhoud goed doorgesproken en afgestemd op de visie van de club? En daar knelt het.” “Coaches nemen te makkelijk vormen over van elkaar. Ze nemen best practices over van bekende clubs, kopiëren bestaande vormen van anderen of hebben gewoon hun eigen opinie uitgewerkt. Als je op het einde van een trainingssessie een coach bevraagt, krijg je vaak een antwoord in die richting. Raar, want het vertrekpunt moet toch de speler zijn en niet de vorm? Bepaalde pass- en trapvormen, zoals de driehoeken en vierkanten, zie je in heel Europa. Maar leveren ze voldoende ontwikkelingsrendement op?” In de webshop van De Voetbaltrainer is de serie Voetbalmethode verkrijgbcompletesetaar, zowel per stuk of als set.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw