KV Kortrijk KRC GenkKV Kortrijk zag vorige zomer zijn succesvolle trainer Hein Vanhaezebrouck vertrekken naar AA Gent en koos ervoor om diens assistent Yves Vanderhaeghe de kans te geven als hoofdcoach in de Eerste Klasse. Dat pakte goed uit, want nog nooit draaiden de West-Vlamingen mee in de top van het Belgische voetbal. Vanderhaeghe boogt op een grote internationale ervaring als speler en gebruikt die om zijn spelers naar een hoger niveau te tillen. Ruimte Yves Vanderhaeghe: “Ik denk dat die spontaniteit de grootste waarde is die ik heb toegevoegd aan deze spelersgroep. Dat vertaalt zich niet enkel buiten het veld, maar ook tussen de lijnen. Op de training hecht ik daarom veel belang aan spelen op balbezit. Daar horen ook balbezitposities, looplijnen en kantelen bij. Als je de bal comfortabel kunt rondspelen, creëer je meer tijd en ruimte voor je medespelers. Dat is het uitgangspunt. Het lijkt soms titanenwerk, maar door veel te trainen op balbezit, word je ook rustiger aan de bal. Daar varen de spelers individueel maar ook de ploeg wel bij. Dan leer je tevens de momenten beter inschatten waarbij je óf rust in het spel moet brengen óf net snel moet spelen. Onder Vanhaezebrouck lag die klemtoon echt op het behouden van de bal, terwijl ik toch liever heb dat we iets sneller het doel van de tegenstander opzoeken. De passing mag dus iets directer. We hebben daar verschillende aanvalsvormen voor op training, waaronder ook bepaalde vormen om in de verschillende linies meerderheidssituaties te creëren. Spelers staan vaak heel compact opgesteld en dan is het belangrijk dat je de bal in een of twee tijden kunt passen of je snel kunt verplaatsen. Maar zelfs als je heel veel tijd zou hebben, vind ik nog dat de bal snel rond moet gaan. Op die manier bereikt je tegenstander in de blokvorming nooit een volledig correcte tegenpositie. Snelle balcirculatie zorgt er ook voor dat er altijd wel een medespeler is die vrij staat of zich in een betere positie bevindt dan jezelf. Als je het technisch zuiver uitvoert, heeft de tegenstander het heel moeilijk om de bal te veroveren. Dat heb ik wel gemerkt toen ik zelf als voetballer op een hoog niveau speelde, zoals in de Champions League of interlandvoetbal. Wilt u het complete artikel lezen? Word dan abonnee. Kijk hier voor de mogelijkheden.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.