Wim Reckers 5Wim Reckers is al sinds 2002 als keeperstrainer actief in de jeugdopleiding van sc Heerenveen. Daar begeleidt hij de jeugdkeepers niet alleen met veel passie in het verbeteren van de technische aspecten van het spel, maar brengt hij ze ook iets bij op andere vlakken. Zo past hij data-analyse toe door keepersacties te turven en heeft hij een interessante visie op het maken van fouten: ‘Fouten maken is onvermijdelijk. Het gaat er in je ontwikkeling vooral om dat je steeds ándere fouten maakt.’ Groepstraining leidend Hoe ziet een trainingsweek er voor u als keeperstrainer uit? Wim Reckers: “De meeste dagen zijn zo ingedeeld dat ik ’s middags eerst met A1 en B1 op het veld sta en aansluitend met C1 en D1. Op maandag en de woensdag werk ik ook met E- en F-keepers. Ik heb per training maximaal vier keepers tot mijn beschikking. De groepstraining is leidend, daarop pas ik mijn keeperstraining aan. Vooraf wordt duidelijk gecommuniceerd hoe lang ik met de keepers werk en wat hun rol zal zijn tijdens de groepstraining. Meestal gebruik ik mijn keeperstraining om de keepers voor te bereiden op hun rol in de groepstraining die volgt. Als de keepers zullen fungeren in een afwerkvorm waarbij schoten stoppen centraal staat, zorg ik dat mijn oefeningen en aanwijzingen betrekking hebben op dat thema. Elke keeper heeft daarnaast zijn eigen ontwikkelpunten. Over een heel seizoen houd ik bij waarop we hebben getraind en dat leg ik naast mijn jaarplanning. Individuele ontwikkelpunten komen in geïsoleerde keeperstrainingen aan bod. We vinden bij sc Heerenveen dat keepers zo veel mogelijk in de groep moeten trainen. Dat heeft een simpele reden: in wedstrijden speel je ook samen. De praktijk wijst uit dat ongeveer dertig procent van de tijd gereserveerd is voor keeperstraining en ze dus zeventig procent van de tijd in de groep trainen. Daar ben ik wel altijd bij aanwezig, zodat de keepers ook specifieke aandacht krijgen in de teamtraining. In de jongste jeugd trainen we met keepers meer geïsoleerd. Het gaat dan puur om het aanleren van de juiste techniek: leren vangen, leren duelleren, leren vallen, leren opbouwen. Die vaardigheden krijgen ze steeds beter onder de knie en naarmate ze ouder worden, gaan ze die tijdens de keeperstraining steeds meer toepassen in  wedstrijdechte vormen.” In de mediatheek van De Voetbaltrainer vinden abonnees op deze service videobeelden van trainingsvormen van Wim Reckers. Wilt u het complete artikel lezen? Word dan abonnee. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.