VT 1846619Spelers in de leeftijd van de B-categorie zijn niet altijd een even eenvoudige groep om mee te werken. Althans, zo wordt vaak beweerd. Er is sprake van wisselende interesses en mondigheid alsmede van de laatste loodjes in de puberteit. De KNVB nodigde een groep B-trainers uit, schetste aan de hand van de interland Nederland onder 16 – Verenigde Staten onder 16 zijn aanpak en gaf daarmee de aanzet tot een gesprek over verschillende manieren van leidinggeven. Rugzak Edwin Petersen: “Het is erg belangrijk dat jouw aanpak als trainer-coach zodanig is, dat de spelers eigenaar worden van het wedstrijdplan. Daarbij komt dat je soms ook be- paalde patronen moet doorbreken. In ons geval hebben we te maken met spelers die iets gewend zijn bij hun club. Je kunt daarbij denken aan een bepaalde strategie die ze in wedstrijden toepassen, een manier van vrijlopen, van verdedigen. Maar er zijn soms meer keuzemogelijkheden, en als coach probeer je je spelers dat te laten ervaren. Vaak doe je dat individueel. Spelers moeten op deze leeftijd vooral gaan inzien waar hun kracht ligt. Een rechtsbuiten die weliswaar snel is in de diepte, maar vooral de behoefte heeft om in de bal te spelen en van daaruit de actie te maken, kun je laten zien hoe hij op een andere manier misschien veel meer rendement kan hebben. Uiteraard is zoiets afhankelijk van wat de wedstrijd vraagt. Het gaat er uiteindelijk om dat al die  mogelijkheden in de rugzak van de spelers komen en dat hij gaat herkennen wát hij op wélk moment uit die rugzak moet halen.” Wilt u het complete artikel lezen? Word dan abonnee. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.