01964069 Makrini PSMohamed El Makrini (27) vormt de spil in de opbouw van Cambuur, waar de club de afgelopen twee seizoenen zo veel succes mee heeft. De verdedigende middenvelder over de kunst van de balverovering, het kiezen van positie en het creëren van een man-meersituatie: ‘Wij proberen onze tegenstander te lokken.’ Onderscheppen Mohamed El Makrini: “De laatste jaren ben ik als speler gegroeid van een balafpakker en een controlerende middenvelder tot de meevoetballende speler in het positiespel die ik nu ben. In dat proces heb ik veel aan Cambuur te danken. Een paar jaar geleden zag ik het veroveren van de bal als mijn primaire taak. Had ik gebikkeld en was de 10 niet veel aan de bal gekomen? Dan had ik een goede wedstrijd gespeeld, dacht ik. Nu kijk ik vooral: wat kan ik aflezen aan de houding bij iemand in balbezit? Vaak laat ik mijn man dan even los, zodat het lijkt dat hij aanspeelbaar is. En als hij vervolgens wordt aangespeeld, gooi ik mijn lichaam ervoor. Dat heeft te maken met timing, scherpte en strijdlust. Ook in balbezit heeft Dwight Lodeweges, maar nu ook Henk de Jong en zijn technische staf, van mij een betere voetballer gemaakt. Voordat Lodeweges in Leeuwarden kwam, veroverde ik ook veel ballen, maar speelde ik vervolgens breed of terug. Puur vanuit de controle dus. Dwight leerde me echter dat de bal na een onderschepping meteen vooruit moest. Ten eerste ben ik mijn eigen man al kwijt, maar belangrijker nog: de tegenstander staat op zo’n moment niet goed gepositioneerd. Bij een goede bal ben je dus direct gevaarlijk. Kan ik die niet geven? Dan speel ik terug. En hij had natuurlijk gelijk. Kijk naar FC Barcelona. Daar gaat de eerste bal altijd vooruit – behalve als er geen andere mogelijkheid is. Hetzelfde geldt voor Bayern München. Real Madrid scoort de meeste doelpunten vanuit de omschakeling. Ik weet het: natuurlijk is dit is een heel ander niveau. Maar dat wij met Cambuur kansen creëren na mijn onderschepping, geeft aan dat ik effectiever ben gaan voetballen.” Volledige artikel Wilt u het complete artikel lezen? Word dan abonnee. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.