Phillip Cocu de beste coach, Oeuvreprijs voor Guus Hiddink

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Volgens de 36 hoofdtrainers in het betaald voetbal is Phillip Cocu de beste coach van het afgelopen seizoen. Dat bleek vrijdag tijdens het zeer druk bezochte 13-de Internationale Trainerscongres in Zwolle. Deze waardering van zijn vakcollega’s leverde de succesvolle PSV-coach de Rinus Michels Award op. Ook werden er Rinus Michels Awards uitgereikt aan Adrie Poldervaart (beste amateurtrainer), de jeugdopleiding van AZ en aan DVS’33 vanwege het uitstekende jeugdbeleid. De Rinus Michels Awards zijn een initiatief van het vakblad De Voetbaltrainer en deze uitverkiezing wordt ondersteund door de vakvereniging CBV, de vakbond VVON en de KNVB. Naast Phillip Cocu waren dit jaar Feyenoord-trainer Fred Rutten, PEC Zwolle-trainer Ron Jans, Vitesse-trainer Peter Bosz en NEC-trainer Ruud Brood door de CBV genomineerd als kandidaat voor de beste trainer/coach. Alle hoofdtrainers uit het betaald voetbal konden hun voorkeur uitspreken. Dat leverde uiteindelijk Phillip Cocu een nieuwe prijs op: de Rinus Michels Award voor de beste trainer/coach van het seizoen 2014/2015. Hij ontving de Award uit handen van bondscoach Guus Hiddink. Cocu sprak in Zwolle de aanwezige trainers toe: “Vorig jaar was een moeilijk seizoen, maar daar hebben we de gelederen gesloten weten te houden. Daar ligt ook de basis voor het succes van dit seizoen. Ik wil PSV bedanken voor de kansen die mij geboden zijn. Ook is een felicitatie aan onze staf op zijn plaats, want ook als staf zijn wij een team.” De bondscoach zelf werd op zijn beurt verrast door de toekenning van de Oeuvreprijs uit handen van Leo Beenhakker. Beenhakker: “De vakjury reikt incidenteel deze Award uit aan een trainer die de naam en faam van het Nederlands voetbal in binnen- en buitenland uitgedragen heeft. De eerste ontmoeting met Guus gaat terug naar 1964. Naast collega’s werden wij ook vrienden. Die vriendschap kwam even op de tocht te staan na de dubbele ontmoeting tussen mijn Real Madrid en het PSV van Guus. De Award komt hem toe en ik hoop dat hij er volgend jaar een kroontje op kan zetten”, doelend op het EK 2016. Guus Hiddink zelf was oprecht verrast door deze onverwachte wending bij de Awards: “Ik merk dat ik zelfs enigszins geëmotioneerd ben, omdat het een waardering is van mensen die het Nederlands voetbal een warm hart toedragen.” Tijdens het congres bepaalden de ruim 1300 aanwezige trainers wie zich een jaar lang de beste amateurtrainer van Nederland mag noemen. Uit elke KNVB-regio was vooraf één amateurtrainer door de VVON genomineerd: Noord: Jan Vlap, Harkemase Boys – West I:Ron van der Gracht, Hollandia – West II: Adrie Poldervaart, v.v. Zwaluwen – Oost: Frans Koenen, RKHVV – Zuid I: Ron Timmers, v.v Dongen en Zuid II: Erwin van Breugel, Blauw Geel ‘38. De meeste stemmen kreeg Adrie Poldervaart van v.v. Zwaluwen. De Rinus Michels Awards worden elk jaar ook gebruikt als een bijzondere stimuleringsprijs voor jeugdopleidingen van betaald voetbalclubs en amateurverenigingen. De hoofden opleidingen in het betaald voetbal kozen uit de vier genomineerde jeugdopleidingen Feyenoord, PSV, AZ en Ajax. Zij kozen AZ vanwege hun vernieuwende aanpak bij het opleiden van hun talenten. Hoofd Opleiding Aloys Wijnker van AZ en zijn kader hebben op dit gebied volgens hun collega’s het afgelopen seizoen de beste prestatie geleverd. Ook de jeugdopleiding van DVS’33 uit Ermelo mag het logo van de Rinus Michels Award in al haar uitingen gebruiken. De club verdient volgens de KNVB deze bijzondere stimuleringsprijs vanwege het gevoerde jeugdbeleid. Naast DVS’33 waren ook Be Quick (Groningen), AFC (Amsterdam), Quick (Den Haag), UNA (Veldhoven) en Helden genomineerd.  

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw