Een druk op de knop en voilá, we trekken een blik ‘winnaars’ open. Was het maar zo eenvoudig. In het Nederlandse voetbal is het een veelgehoorde klacht: de mentaliteit blijft achter, we hebben geen winnaars meer. Maar over welke eigenschappen hebben we het dan precies? En waar zijn die nieuwe Johan Neeskens, Jan Wouters, Edgar Davids en Mark van Bommel? Hoe leiden we ze op? We trainen op van alles: techniek, tactiek, verdedigen, aanvallen, we zorgen dat we fysiek honderd procent in orde zijn. Maar op topniveau blijven alleen zij overeind, die op dat fundament nog een verdieping extra weten te bouwen: winnaar zijn. Maar wat houdt dat nu precies in? En als we weten wat het is, hoe kunnen we spelers in onze trainingen en benadering dan zodanig beïnvloeden dat zij die winnaars worden? De Voetbaltrainer belegde een sessie met trainers en opleiders van binnen én buiten het voetbal: “Wij zijn veel te beschermend. Altijd maar normen en waarden, altijd netjes een handje bij een overtreding. Geen wonder dat er geen schoffies meer opstaan.” Winnaarsmentaliteit, wat is dat? Uit de discussie die de KNVB recentelijk heeft aangezwengeld, komt naar voren dat we in Nederland ‘winnaarsmentaliteit’ missen. Waar hebben we het dan volgens u over? Bert Konterman: “Wat mij betreft spreek je van winnaarsmentaliteit wanneer je tijdens het spel door je gedrag laat zien dat je écht wilt winnen, ten koste van heel veel. Ik denk wel dat dit veranderd is in de loop der jaren. Niet dat het erg is, we moeten de tools vinden om dit te beïnvloeden. Want iedereen wil in principe graag winnen, het geeft een prettig gevoel. Als ik kijk naar de structuur van de opleidingen vandaag de dag, valt me op dat ‘opleiden’ vaak heel hoog in het vaandel staat, en ‘winnen’ wat minder hoog. Trainers zijn ook geneigd om er zo mee om te gaan: ‘Een prima wedstrijd gespeeld, mooie acties gezien, helaas 3-0 verloren. Maar ik ben tevreden.’ Daar heb ik wel eens moeite mee.” Wilt u het gehele artikel lezen en/of abonnee worden van De Voetbaltrainer, zie hier de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.