Winnaars, hoe leid je die op?

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Winnen, toeval of maakbaar? Een druk op de knop en voilá , we trekken een blik ‘winnaars’ open. Was het maar zo eenvoudig. In het Nederlandse voetbal is het een veelgehoorde klacht: de mentaliteit blijft achter, we hebben geen winnaars meer. Maar over welke eigenschappen hebben we het dan precies? En waar zijn die nieuwe Johan Neeskens, Jan Wouters, Edgar Davids en Mark van Bommel? Hoe leiden we ze op? Winnaars, hoe leid je die op? Een fragment uit de special over Winnaarsmentaliteit in VT210: Tjerk Bogtstra: “Het is ontzettend belangrijk dat je in de groep een sfeer creëert, waarin ze van elkaar geen contraproductief gedrag accepteren. In tennis train ik ook altijd met groepen, maar ze mogen het niet goed vinden wanneer een ander zomaar een bal tweemaal laat stuiten. Je moet elkaar beter maken. Niemand heeft er iets aan wanneer zijn concurrent het niet goed doet. Want als de ander het goed doet, moet jij daarin mee. In de training heb je elkaar dus ook nodig.” Joep Staps: “Ik herken veel in het verhaal van Tjerk, zeker kijkend naar mijn eigen loopbaan. Ik was een speler die veel met zijn ontwikkeling bezig was en die uit zichzelf hard aan zijn POP werkte. Dat was lang niet bij iedereen het geval. Nu ik triatleet ben, zie ik pas hoe enorm verwend voetballers zijn. Ze hebben ontzettend veel faciliteiten. Ze beseffen vaak niet wat ze daardoor allemaal kunnen en mogen doen. In de jeugdopleiding waar ik werkzaam ben geweest, zag je het ook: sommige spelers worden gebracht met een busje, pakken de schoongewassen kleding uit het kastje, ze lopen te keten in een mooie kleedkamer, klappen een keer in hun handen en zeggen: ‘Nou trainer, zeg het maar: wat gaan we doen vandaag?’ Een totaal verkeerde start, natuurlijk. Daarom zijn lifestyleontwikkeling en intrinsieke motivatie zo belangrijk. Hiervoor zijn we als opleiders in het Nederlands voetbal ook medeverantwoordelijk, door het aanbieden van soms absurde faciliteiten.” Wilt u het gehele artikel lezen en/of abonnee worden van De Voetbaltrainer, zie hier de mogelijkheden.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw