_F__0855In voetbal probeer je de wedstrijd te winnen. Dat is zo helder als glas. Dan is het prettig wanneer je de sterkste ploeg hebt. Maar om spelers te ontwikkelen, blijkt dat niet altijd een voordeel. Neem nu de verdedigers van Ajax, die in hun jeugd vrijwel nooit onder maximale druk spelen. Wat doe je dan om die talenten alsnog met de juiste weerstand te confronteren? Aan het woord Jong Ajax-trainers Andries Ulderink en Jaap Stam, de laatste ervaringsdeskundige bij uitstek. Na balverovering Andries Ulderink: “We gaan er nu vanuit dat we de bal veroveren aan de zijkant van het veld, of doordat onze doelman de voorzet die de buitenspeler geeft, onderschept. In deze vorm ligt er extreem veel ruimte voor omschakeling aan de zijkanten. We hebben hier dus bewust niet gekozen voor buitenspelers, waardoor weer een heel andere situatie zou ontstaan. Na balverovering willen we zien dat spelers direct, zowel mét als zónder bal, op zoek zijn naar die ruimte. (tekening 2) Dit kan door in te dribbelen, maar ook loopacties zonder bal. In deze vorm verwachten we van onze beide backs dat ze wegsprinten en hun tegenstander daardoor meenemen. Het liefst zien we dat ze direct vrijkomen en aangespeeld worden. Lukt dit niet, zal in beginsel voor onze centrale verdedigers in de opbouw een 2:1 tegen hun spits resteren. Dan gaan we opbouwen. Wordt er vanuit het middenveld door de tegenstander toch drukgezet met de 10, is er een rol voor onze 6. De beide centrumverdedigers gaan dan nog breder staan, en de 6 komt ertussen (of zelfs er iets achter) om er weer een overtalsituatie van te maken: 3:2. De 6 moet dan kijken of hij met een snelle spelverplaatsing alsnog voor tempo in de aanval kan zorgen. Aangezien je in het veld 5:5 staat, kan het gebeuren dat niemand echt vrij staat. In dat geval is de keeper de extra man, die dus het vermogen moet hebben om voor een voetballend vervolg te zorgen. Hij stelt zich dusdanig op, dat hij aanspeelbaar wordt. Heeft hij de bal na een voorzet onderschept, kijkt hij direct diep en probeert met een gerichte uitworp het spel naar voren te verplaatsen.” Wilt u het gehele artikel lezen en/of abonnee worden van De Voetbaltrainer, zie hier de mogelijkheden. In de mediatheek vinden abonnees op deze service de videobeelden van de trainingsdemonstratie door Jong Ajax.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.