JNS VT210 congres wormhoudt afbeeldingCWie denkt dat je alleen een betere voetballer kunt worden door vooral veel te voetballen, komt bedrogen uit. Volgens Rene Wormhoudt, grondlegger van het Athletic Skills Model (ASM), word je ook door niet-voetbalspecifieke bewegingen te oefenen een betere speler. De Voetbaltrainer spreekt met Wormhoudt over ASM. We gaan daarbij op zoek naar het antwoord op de vraag: Waarom moeten we van spelers in de basis allround bewegers maken? Aanpassingsvermogen René Wormhoudt: “Binnen het Athletic Skills Model is aanpassingsvermogen een belangrijke pijler. In het veld moeten spelers zich constant aanpassen aan nieuwe omstandigheden, omdat geen enkele beweging hetzelfde is. Elk schot, elke pass of elke balaanname vraagt weer nét om een andere beweging. Het is onze overtuiging dat het verschil tussen top en subtop terug te vinden is in de mate waarin spelers zich kunnen aanpassen aan de constant nieuwe omstandigheden. Denk hierbij ook aan het spelen op verschillende ondergronden, zoals een nat of een droog veld. Of het spelen met een ander soort bal. Naast dit aanpassingsvermogen is ook de balans van een speler heel belangrijk. Balans kennen we in het voetballen vooral door steunen (op één been) of zweven (bij een sprong), maar er zijn nog meer vormen van balans en het zou fantastisch zijn als kinderen daar ook mee in aanraking komen. Denk aan skeeleren, skateboarden, skiën, windsurfen et cetera. Hoe groter je arsenaal is aan mogelijke oplossingen, hoe meer je in balans bent. Daarnaast is het belangrijk dat voetballers leren vallen. Als je dát namelijk kunt, dan maak je andere keuzes om bepaalde situaties op te lossen in het veld.” Wilt u het gehele artikel lezen en/of abonnee worden van De Voetbaltrainer, zie hier de mogelijkheden. Abonnees op de mediatheek van De Voetbaltrainer kunnen daar de video’s van de trainingsdemonstratie van Wormhoudt vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.