_F__9378PSV opende het Trainerscongres 2015 met een demonstratietraining. Art Langeler, Hoofd Jeugdopleiding van de Eindhovenaren, praatte de massaal toegestroomde oefenmeesters op de tribune bij via een headset, terwijl maar liefst tien trainers de training leidden. Dat zorgde voor erg veel individuele aandacht voor elke speler, hetgeen werd geïllustreerd tijdens het grote partijspel. Daarin werd tussen de blokjes door geen groepsbespreking gehouden, maar werden de PSV-talenten individueel of per linie bijgepraat over de verbeterpunten, ondersteund door een iPad. Dilemma’s Van spelers wordt verwacht dat ze wedstrijden winnen, terwijl intern het opleiden van spelers voorrang heeft. Wordt dat wel eens verwarrend voor trainers? Art Langeler: “Vaak zijn die twee prima te scheiden. Maar als je bijvoorbeeld een middenvelder hebt die je graag beter wilt leren verdedigen en zijn linkerbeen wilt laten trainen, zou je hem als linksback kunnen opstellen. Dan is het wel zaak zoiets te communiceren naar het team, omdat zij daar liever de vaste linksback zien spelen. Met hem hebben ze meer kans de wedstrijd te winnen. Tegelijkertijd weten zij ook dat elke speler een individueel ontwikkelplan heeft en dat zoiets daarbinnen kan passen. Dat mag niets afdoen aan de intenties van de spelers om de wedstrijd te willen winnen.” Gaat de extra aandacht voor het individu ook ten koste van de teambeleving? Art Langeler: “Ja, dat is een valkuil van deze manier van opleiden. Wat we bijvoorbeeld doen, is spelers doorschuiven naar oudere teams en het gevolg kan zijn dat zij zich niet meer echt onderdeel voelen van een bepaald team. Wat we volgend seizoen willen gaan doen, is een aantal spelers vanaf het begin niet vast bij een team indelen, maar ze laten spelen waar wij vinden dat ze op dat moment aan toe zijn. Bepaalde spelers houden we juist bewust in hun eigen leeftijdscategorie, ondanks dat ze op een hoger niveau zouden meekunnen. Zo hebben we in de Onder 17 een centrale verdediger van wie we willen dat hij zich bij dat team als leider gaat profileren. Zouden we hem vervroegd doorschuiven, dan zou hij daarin minder stappen maken. Hij zal in dat geval niet zomaar even spelers van één of twee jaar ouder op hun plek gaan zetten.” Wilt u het gehele artikel lezen en/of abonnee worden van De Voetbaltrainer, zie hier de mogelijkheden. In de mediatheek van De Voetbaltrainer vinden abonnees op deze service de videobeelden van PSV’s trainingsvormen in Zwolle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.