Durft jouw team het aan? Maximaal presteren door middel van hypnose

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Een voortslepende blessure, onzekerheid over je vormcurve, familiaire problemen, er zijn tal van redenen waarom een voetballer niet zijn beste niveau haalt. De mindset van de dag kan door hypnose echter uitgeschakeld worden, waardoor je als speler elke wedstrijd weer je maximale rendement kan tonen. Er is slechts één voorwaarde: je moet het een kans durven geven. Sporthypnotiseur Ruud Nooyen wil graag laten zien dat hypnose werkt. Via De Voetbaltrainer is hij op zoek naar een voetbalteam dat bereid is om als team in hypnose te gaan en zo de eigen grenzen op te zoeken en maximale prestatie te behalen! Durft jou team deze uitdaging aan? Of ken jij een team die deze uitdaging aan wil gaan? Grijp dan deze unieke kans aan! En stuur een korte motivatie naar onze redactie via [email protected] Ruud Nooyer over hypnose: Zelfhypnose Wanneer een speler besluit om mee te gaan in het verhaal, is het tijd voor de eerste effectieve stap. Daarna moet de speler zichzelf onder hypnose kunnen brengen, want dat moet hij op het moment van de waarheid namelijk zelf ook doen. Ruud Nooyen: “We gaan als eerste de speler rechtstreeks onder hypnose brengen om het juiste gevoel te ervaren. Dat houdt in dat we een posthypnotisch anker gaan plaatsen, een anker dat actief gaat worden na de hypnosesessie. Het moment dat je  het veld oprent, kan zo’n anker zijn. Onder hypnose laten we de speler ervaren dat hij op dat moment volledig tot rust komt en alle gedachten zijn geest verlaten. Op die manier komt hij in een flow net als op de dag dat hij perfect presteerde. Dat scenario hebben we natuurlijk vooraf samen al doorgenomen. Zo leert de speler zich focussen op zijn kerntaak tijdens een wedstrijd, met name zo goed mogelijk voetballen, zoals op de dag van toen. Daarbij worden alle andere factoren in zijn hoofd uitgeschakeld: thuissituatie, fysieke twijfel, slechte herinneringen, et cetera. De speler is alleen gefocust op het veld, de bal en het samenspelen. De tweede fase is dat een speler zelf  leert om die situatie te creëren, dat hij dat moment als het ware kan in- en uitschakelen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Eén ervan is dat de persoon diep ademhaalt, zijn ogen sluit, en ergens aan denkt waardoor hij in zijn hoofd helemaal  tot rust komt en alleen focust op het veld, de bal en het samenspelen; ook dit posthypnotisch anker hebben we vooraf doorgenomen. Ik moet wel zeggen dat één-op-één hypnose altijd sterker is dan zelfhypnose, want in dat laatste geval is er in het achterhoofd nog altijd een klein stukje twijfel. In de volgende sessie bespreken we dan hoe het effectief is bevallen en welke gedachten hij nog vaker of intenser wil beleven. Vaak geeft een speler aan dat de techniek hem heeft geholpen, maar dat hij voelt dat het nog beter kan. Bijvoorbeeld dat zijn focus goed was, maar dat zijn lichaam fysiek nog niet helemaal mee wilde. Dan nemen we door hoe we lichaam en geest in balans kunnen brengen zodat de speler én rust heeft in zijn hoofd én harder rent. Of een speler  kan aangeven dat hij toch nog werd afgeleid door het publiek langs het veld. Dan leren we hem complete focus op het veld te houden.” Het complete artikel staat in Voetbaltrainer 209. Geen abonnee en wilt u het complete artikel lezen? Kijk hier voor de mogelijkheden.