Gaston Taument over de accenten binnen de Feyenoord Academy

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

taument kaderIn Nederland is de discussie hoe spelers opgeleid moeten worden weer erg actueel. Vooral na het KNVB-congres van december 2014. Links en rechts gaan stemmen op die terug willen naar de straat. Daar waar het spelen in kleine ruimtes met veel balcontacten centraal staat. Feyenoord kiest ervoor om de gekozen trainingsvormen een afgeleide te laten zijn van de wedstrijd. Ook bij D-pupillen. De Voetbaltrainer spreekt over de accenten die Feyenoord legt met Gaston Taument, trainer van Feyenoord onder 13: ‘Bij Feyenoord nemen we het 11:11 als uitgangspunt.’ Diepte en breedte Gaston Taument: “Wanneer je bij Onder 13 praat over vrije ruimtes zoeken in de diepte of aan de zijkanten, dan moet je zoals gezegd wel zorgen dat die ruimte er is. Dus ook hier komen we terug bij de opvatting over het opleiden op een groot veld. Als tijdens wedstrijden de gehele breedte wordt gebruikt, dan moet je die waar mogelijk ook op de training gebruiken. Er komen bij ons geregeld jeugdtrainers kijken en die zien bijvoorbeeld een vorm 8:8 op een half veld. Dan krijgen we de vraag waarom we dat veld niet smaller en korter maken, waardoor spelers meer aan de bal komen. Maar bij bepaalde doelstellingen, zoals het verplaatsen van het spel in de breedte, kan het beter zijn dat spelers in partijvormen niet te veel aan de bal komen. Spelers moeten leren dat de bal snel naar de andere kant van het veld moet, omdat je dáár moet scoren. Een individuele actie maken kan en is soms ook nodig, maar daarna wil je het spel toch weer kunnen verleggen. Bij partijvormen streven we in ieder geval naar het optimaal gebruik van de breedte van het veld. Met afstanden in de lengte kun je, gelet op de aantallen, altijd nog wel variëren.” Wilt u het gehele artikel lezen en/of abonnee worden van De Voetbaltrainer, zie hier de mogelijkheden. In de mediatheek van De Voetbaltrainer vinden abonnees op deze service de bij dit artikel horende oefenstof in videobeelden.