In VT210 hebben we het vooral over Winnaarsmentaliteit. In de special komt onder meer Willem den Besten aan het woord. Hoe ga je om met externe factoren? Willem den Besten: “Sporters en hun ouders zijn vaak erg goed in het verzinnen van excuses. Dan gaat het er maar om: accepteer je dat? Als je het accepteert, wordt het alleen maar erger. Dat is hetzelfde als de problematiek waartegen je aanloopt bij een deel van de Rotterdamse jeugd. Als je er niets van zegt, dan wordt het almaar slechter en uiteindelijk wordt het nooit meer beter. Je moet bepaald gedrag tijdig onderscheppen en duidelijk melden: ‘Je mag het wel doen, maar dan heb je een probleem.’ Die excuses moeten weg, uiteindelijk heb je op topniveau alleen te maken met resultaat. Je ziet natuurlijk ook veel dat spelers elkaar de schuld in de schoenen schuiven. Dat pak ik meteen aan. Achteraf coachen noemen we bij mij standaard ‘zeuren’. Iemand die achteraf coacht, had dat vooraf moeten doen en is dus medeverantwoordelijk dat het misging. Ik leg in principe aan spelers ook niet uit waarom ze niet spelen. Ik ga ervan uit dat ze dat, op het niveau waarop wij spelen, begrijpen. Zo niet, dan kunnen ze naar me toe komen. Je moet deelgenoot worden van je eigen leerproces, excuses tellen niet meer: ‘Leuk verhaal, leuke smoes, maar het telt niet.’” Wilt u het gehele artikel lezen en/of abonnee worden van De Voetbaltrainer, zie hier de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.