Den Bosch - Den Bosch - Amsterdam, Halve Finale Playoffs Landskampioenschap 2014, Hockey Dames, 2e wedstrijd, seizoen 2013-2014, 06-04-2014, Den Bosch - Amsterdam 3-0,  Maria Verschoor (l) en Maartje Goderie.
Den Bosch – Den Bosch – Amsterdam, Halve Finale Playoffs Landskampioenschap 2014, Hockey Dames, 2e wedstrijd, seizoen 2013-2014, 06-04-2014, Den Bosch – Amsterdam 3-0, Maria Verschoor (l) en Maartje Goderie.
We begonnen deze special (VT210) over het creëren van een winnaarsmentaliteit met de visie van een panel van ervaren voetbaltrainers. Maar de basisvraag is natuurlijk: is een winnaarsmentaliteit wel aan te leren of zit die in je genen? En als je het kunt ontwikkelen, hoe doe je dat dan en in hoeverre is die aanpak wetenschappelijk onderbouwd? Om op die vragen een antwoord te krijgen, gingen we zowel binnen als buiten de voetbalwereld op zoek naar nog meer experts. Lat te hoog Maartje Goderie won met de hockeydames twee keer goud op de Olympische spelen en met haar hockeyclub Den Bosch twaalf landstitels en even vaak de Europa Cup I. Ze rondde daarna de studie Ontwikkelingspsychologie af. Aansluitend werd zij prestatiecoach bij de Talentenacademie in ’s Hertogenbosch met als hoofdtaak: het optimaliseren van de ontwikkeling van teams en individuele sporters. Op basis van haar glansrijke sportloopbaan, studie en beroep moet zij zinnige dingen over het creëren van een winnaarsmentaliteit kunnen zeggen. Maartje Goderie: “Een echte winnaarsmentaliteit is voor een deel zeker aangeboren. Het altijd willen winnen, zit in je. Daar zit meteen een gevaarlijke kant aan. Dit soort types, en ik ben zelf ook zo iemand geweest, heeft de neiging om de lat voor zichzelf steeds net iets te hoog te leggen. Het is nooit goed genoeg, het kan altijd perfecter. Dus ben je zelden tevreden en vergeet je de successen echt te vieren. Dat gaat je op den duur in de weg zitten. Tegenwoordig coach ik vanuit de Talentenacademie jonge sporters, zowel individueel als in teamverband, en constateer dat ook zij vaak moeite hebben reële doelen te stellen. Ze willen te veel te snel. Daardoor missen ze het ‘goed gedaan’- gevoel, dat voor het belangrijke zelfvertrouwen zorgt. En voor je het weet, ben je bang om fouten te maken en word je faalangstig. Gelukkig hebben in  mijn sportloopbaan mensen me geholpen bij het nastreven van haalbare doelen en het durven genieten van al die successen.” Wilt u het gehele artikel lezen en/of abonnee worden van De Voetbaltrainer, zie hier de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.