Hoe vaak zien we een elftal kort voor de wedstrijd niet in een kring staan. De aanvoerder roept: ‘Wat gaan we doen?’ en de rest antwoordt met een luid ‘Winnen! Winnen! Winnen!’ Leuk natuurlijk, maar als de tegenstander hetzelfde doet, wie wint er dan daadwerkelijk? Of zijn het toch andere factoren die een grote rol spelen? Rob Wuijster, trainer van trainers en coaches in teamsporten, vertelt erover. Blijf gefocust Het valt me op dat tijdens voetbalwedstrijden spelers zich (bijvoorbeeld) voortdurend op eventuele fouten van de scheidsrechters focussen. Om optimaal te presteren is het noodzakelijk dat spelers zich steeds blijven focussen op het spel. Het is gewoon niet mogelijk om goede resultaten te behalen als spelers zich bezig houden met de besluiten van de scheidsrechter. In veel gevallen staan de spelers nog te praten met de scheidsrechter terwijl het spel al verder is gegaan. Spelers doen op dat moment niet mee aan het spel! Sterker nog, ze geven er de voorkeur aan hun frustraties te uiten i.p.v. te denken aan het teambelang. In enkele gevallen kan het verstandig zijn dat de aanvoerder de reden van een beslissing aan een scheidsrechter vraagt. Maar een feit blijft het dat de aanvoerder – die een cruciale voorbeeldfunctie heeft – op dat moment niet gefocust is op het spel, iets wat zijn spel en het spel van zijn medespelers niet ten goede zal komen. Eventueel kun je na de wedstrijd als alle emoties onder controle zijn de reden van de beslissing aan de scheidsrechter vragen. Van het antwoord van de scheidsrechter kan het team weer leren. Ik ben er voorstander van om tijdens een wedstrijd een beslissing van een scheidsrechter te accepteren, direct een goede positie te kiezen en weer volledig te focussen op het spel. Je zult zien dat de spelers ook niet snel met de scheidsrechter in discussie gaan wanneer zij zelf de verantwoordelijkheid nemen en de geluksfactor zoveel mogelijk uitsluiten. Het focussen op het spel is een zeer belangrijk element van een winnaarsmentaliteit.   Wilt u het gehele artikel lezen en/of abonnee worden van De Voetbaltrainer, zie hier de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.