2014 / 2015Het is misschien nog wel belangrijker dan het inslijpen van de juiste tactiek en het zorgen voor optimale fysieke fitheid: het teamproces. Op topamateurniveau zijn bij een eerste elftal al snel 25 mensen direct betrokken. Al deze mensen, met hun vaak totaal verschillende karakters en opvattingen, moeten met elkaar samenwerken. Hoe zorg je voor een optimale werksfeer? In de voorbereiding zult u ook spelers moeten teleurstellen. Wat is voor u het moment om de basiself bekend te maken? Mischa Visser: “In de voorbereidingsperiode van mijn eerste jaar bij Be Quick vertelde ik de jongens op zondag pas wie er die middag gingen starten. Een deel van de groep had daar moeite mee, omdat ze graag eerder wilden weten waar ze aan toe waren. Ik heb dat besproken met mijn assistenten en besloten dat al na de vrijdagtraining bekend te maken. Dat doe ik nog steeds en dat werkt prima. Het heeft me geleerd niet halsstarrig te willen vasthouden aan de keuzes waarmee ik de eerste voorbereiding inging. Het is belangrijk te luisteren naar signalen vanuit de groep.” Jan Vlap: “Ik doe dat heel bewust juist wel pas op de wedstrijddag. Dit seizoen zette ik een speler op de bank die dat niet had verwacht. Ik vertelde hem voorafgaand aan de teambespreking dat hij niet ging spelen en hij was zwaar teleurgesteld. In de warming-up hebben alle spelers een bepaalde rol om de basis te ondersteunen en daar had hij zichtbaar moeite mee. Dat is een moment om als trainer even een oogje dicht te knijpen. Zijn teleurstelling is op zo’n moment logisch en eigenlijk zelfs een goed teken. Vlak voordat hij inviel, gaf ik hem mee dat hij maar moest laten zien dat ik als trainer ongelijk had. Hij viel erg goed in en dan is het ook weer klaar. Als ik hem al op donderdagavond had verteld dat hij zaterdag niet ging starten, dan had hij daar twee dagen mee rondgelopen en was hij al met lood in de benen in de spelersbus gestapt. Er zijn maar weinig spelers die het terecht vinden dat ze worden gepasseerd. Daarom is de kans groot dat een speler op zo’n moment gaat klagen bij medespelers en dat is niet bevorderlijk voor het teamproces. Daarom maak ik pas op de wedstrijddag de opstelling bekend. Een bijkomend voordeel is dat je hem alsnog gewoon op kunt stellen als bijvoorbeeld iemand ziek wordt, zonder dat hij weet dat je van plan was hem te passeren.” Wilt u het complete artikel lezen of abonnee worden op De Voetbaltrainer? Klik hier voor meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.