Bij een nieuw voetbalseizoen hoort voor veel trainers het bepalen en stellen van doelen. Dit stellen van doelen gaat meestal over wat er van de spelersgroep wordt verwacht. Maar zelden stelt een trainer doelen voor zichzelf, terwijl dit juist heel waardevol kan zijn. De Voetbaltrainer spreekt met sportpsychologe Rianne van Strien over het stellen van procesdoelen: ‘Als je moet kiezen tussen je spelers of jezelf: investeer dan vooral in het laatste.’ Beeld Rianne van Strien: “Dit investeren in  jezelf begint bij zelfinzicht. Hoe goed  ken je jezelf eigenlijk? Klopt het beeld  dat je over jezelf hebt, wanneer je  staat te coachen langs de lijn? Je kunt  denken dat je heel rustig en objectief blijft, terwijl dat zeker in een spannende  eindfase van een wedstrijd juist niet het geval is. Om te controleren of het beeld dat je van jezelf hebt klopt, heeft een trainer bepaalde tools tot zijn beschikking. De meest simpele is om jezelf te laten filmen. Na afloop kun je jezelf terugzien op beeld en daarbij let je met name op je nonverbale gedrag. Komt hetgeen je zegt in bijvoorbeeld de eindfase van een duel, ook overeen met de houding die je op dat moment aanneemt? Dit laatste is essentieel wanneer we praten over communiceren. Want trainers hebben met spanning te maken. In het geval van stress is zeven procent van de communicatie verbaal en ruim negentig procent van de communicatie dus non-verbaal. En spelers die gevoeliger zijn voor deze non-verbale communicatie luisteren dan niet meer naar wát er wordt gezegd, maar wel naar hóe het wordt gezegd. Door jezelf dus te filmen kun je achteraf bekijken hoe je reageert in stressvolle situaties. Maar je kunt ook iemand langs de kant laten turven. Diegene kan letten op je coachopmerkingen en op hoe je je gedraagt. Je zou aan een elftalleider kunnen vragen of hij je op bepaalde vlakken wil turven. Of aan een ouder langs de kant. Bij het vergroten van je zelfinzicht hoort dat je je eigen gedrag ter discussie wilt en durft te stellen. Dat is een stap die de trainer-coach moet durven maken.” Wilt u het complete artikel lezen of abonnee worden op De Voetbaltrainer? Klik hier voor meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.