JNS VT211 knvb pietervanengelen003Bij de start van de voorbereiding hebben maar weinig trainers gelijk de beschikking over de gehele groep. Dat is lastig, want je wilt gaan werken aan de speelwijze. Tegelijkertijd varieert de fitheid van je spelers gedurende de voorbereiding. Hoog tijd voor De Voetbaltrainer om te bekijken hoe je daar als trainer mee om kunt gaan. In dit verhaal spreken we met Pieter van Engelen, trainer van de B1 van RKVV Dommelen uit Valkenswaard, die volgens een gestructureerde opbouw zijn elftal klaarstoomt voor de eerste competitiewedstrijd. Houvast Pieter van Engelen: “De stappen in het schema van Raymond Verheijen en van onze speelwijzeontwikkeling zijn een houvast voor ons als trainers en brengen enige structuur. Het gaat er echter juist om dat de trainer kijkt naar wat er gebeurt, en dat hij flexibel moet zijn per team maar ook zeker per speler. Het blijft het belangrijkste dat je als trainer kijkt naar hoe je spelers handelingen uitvoeren en dat je op basis hiervan zowel de voetbalconditionele als teamtactische training inricht en aanpast. Concrete voorbeelden zijn dat je spelers een keer minder laat sprinten, of ze wat eerder uit een partijvorm haalt. Als ik zie dat een speler iedere keer niet meer voor zijn tegenstander komt tijdens het vrijlopen, of dat hij vaker verkeerde passes geeft of foutieve aannames heeft, kan dit betekenen dat hij conditioneel nog niet zo ver is. Voor elke stap trekken we in principe vier trainingen uit. Maar ook dit staat niet geheel vast. Wat de ontwikkeling in speelwijze betreft kan het namelijk maar zo zijn dat ik na vier trainingen nog niet tevreden ben. Ik heb dan ook de ruimte om hier langer op door te gaan. Als ik eerder tevreden ben, dan hoeft die stap niet per se vier trainingen te duren. De structuur die we hanteren is slechts een hulpmiddel en geen doel op zich.” Wilt u het complete artikel lezen of abonnee worden op De Voetbaltrainer? Klik hier voor meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.