Ronny Everaerts over gestructureerd periodiseren

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

JNS VT211 knvb ronnyeveraerts003Vrijwel elke seniorentrainer wil, nog voordat de eerste competitiewedstrijd begint, in principe twee zaken voor elkaar krijgen. Aan de ene kant is het conditioneel fit krijgen van het team een kernpunt. Aan de andere kant verdient ook de speelwijze de nodige aandacht. Maar hoe ga je dat zo goed mogelijk doen, wetende dat je pas laat in de voorbereiding de hele groep weer bij elkaar hebt? In dit verhaal laat Ronny Everaerts, trainer van het eerste elftal van Avanti’31 uit Schijndel, zijn werkwijze zien. Opbouw Ronny Everaerts: “Wat de opbouw in speelwijze betreft, heb ik mezelf aangeleerd me echt op één onderdeel te richten. Zo kun je een onderdeel binnen het aanvallen trainen, zoals bijvoorbeeld het aanspelen van een vleugelspeler vanuit het middenveld. (trainingsvorm 3) Pas als dat goed gaat, kun je denken aan een vervolgstap en richt je je op het geven van de voorzet en de afstemming van loopacties voor het doel (trainingsvorm 4). Voor spelers is deze stapsgewijze manier van werken heel overzichtelijk. In een van de eerste trainingen begon ik vorig seizoen met het verdedigen. Eerst probeerde ik de ploeg verdedigend gezien een aantal basistaken bij te brengen en we werkten hierbij met thema’s. Hoe zetten we druk op onze eigen helft? Na dat een aantal keer geoefend te hebben, maakten we de stap naar het drukzetten rond de middenlijn en daar kwam na verloop van tijd het kantelen bij. Daarna werk je aan het aanvallen volgens hetzelfde principe. Je begint bijvoorbeeld met het behouden van de bal tijdens het aanvallen. Daarna leer je spelers hoe ze ruimte voor elkaar kunnen maken en het veld groot kunnen maken. Door zo stap-voor-stap te werken kom je tot een speelwijze. Door dit volgens een bepaalde structuur te doen, merk je dat spelers die later instromen het zo oppakken. Want ze worden door de spelers die al langer aanwezig zijn op de trainingen meegenomen in het proces van ontwikkelen.” Wilt u het complete artikel lezen of abonnee worden op De Voetbaltrainer? Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw