_DSC0214De jeugdopleiding van KV Kortrijk onderging de afgelopen jaren een hele evolutie. In 2011 vertrokken liefst tachtig jeugdspelers en dienden twintig trainers te worden vervangen. Jeugdtrainers zijn er nu zes dagen per week halve dagen op de club. Dat stelde hen in staat een aantal ontwikkelingen op poten te zetten om spelers meer uit te dagen. Jelle Schelstrate, Jeugdmanager bij de club, vertelt het succesverhaal aan De Voetbaltrainer. Individu vs team Jelle Schelstraete: “De vele individuele trainingen hebben tot resultaat dat in de onderbouw de hele groep nog slechts één keer per week samen traint. We vinden dat dit volstaat voor spelers tot elf jaar omdat het wedstrijdgebeuren geheel ondergeschikt is aan de individuele ontwikkeling. We zien de wedstrijd als een leermoment waarbij de speler wordt uitgedaagd om te tonen wat hij gedurende de trainingsuren geleerd heeft. Er is bijna niets van voorbereiding naar de wedstrijden toe. Wat we wel doen, is tijdens de eerste training na de wedstrijd oefenen op zaken die tijdens de wedstrijd minder goed verliepen. Ook dit is een individueel gebeuren. In de bovenbouw voorzien we wel meer teamtrainingen omdat hier al 11:11 gespeeld wordt en dus aandacht besteed kan worden aan het teamtactische aspect. In de onderbouw heeft dat weinig zin omdat er nog 8:8 wordt gevoetbald. Toch zal het aantal teamtrainingen tot en met Onder 19 sterk beperkt blijven. We vinden het vooral belangrijk dat spelers kunnen functioneren in het systeem. De niveaugroepen kunnen als thema bijvoorbeeld linietraining hebben, waardoor je uiteindelijk ook wedstrijdgericht gaat werken. Je kan trainen in kleinere groepen door bijvoorbeeld de ene niveaugroep met verdedigers te laten trainen tegenover een andere niveaugroep met aanvallers. Op die manier laat je het tactische aspect evenzeer aan bod komen.” Wilt u het hele artikel lezen en/of abonnee worden op vakblad De Voetbaltrainer? Hier vindt u meer informatie over de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.