Niet op een kluitje_cover_285x221_090115_150dpiDaar sta je dan. Op het voetbalveld. Met schreeuwende kinderen om je heen en trotse ouders langs de kant. Aan jou de taak om het een beetje in goede banen te leiden. De vraag is: hoe doe je dat? In dit artikel gaan we dieper in op het moment van de wedstrijd van F-pupillen. Waar moet je als trainer-coach allemaal aan denken? Hein Voorwinde is ervaringsdeskundige en schreef er het boek ‘Niet op een kluitje!’ over. Luisteren! Van een professionele jeugdtrainer kreeg ik het advies om de spelers nooit langer dan 45 seconden toe te spreken. Dan is het namelijk echt gedaan met de concentratie. Volgens mij is dit nog aan de optimistische kant. Verder dan een seconde of dertig ben ik nooit gekomen. Chaos en anarchie liggen constant op de loer. Natuurlijk is het allemaal goed te begrijpen, maar eerlijk gezegd vond ik het af en toe knap irritant. Stond ik wat uit te leggen, waren er twee spelers met elkaar aan het praten, hingen er twee in de netten van het doel en was er eentje vooral naar zijn moeder aan het zwaaien. Houd het dus kort. Dat is beter. Voor alle partijen. Hier nog een paar tips om de concentratiespanne van de spelertjes iets op te rekken. Tip 1 Laat ze op de grond zitten. Tip 2 Ga in een (halve) kring staan. Tip 3 Ga in de hoek van het veld staan, uit de buurt van de ouders of zorg dat de kinderen met hun rug naar de ouders toe staan. Tip 4 Ga niet een monoloog houden of als een soort van Jan van Halst situaties analyseren. Betrek de spelers bij het praatje door (open) vragen te stellen. Denk aan: ‘Wat ging er goed bij de vorige wedstrijd?’ Tip 5 Als er iets gebeurt waardoor ze zijn afgeleid, probeer dan iets te doen met de prikkel die voor de afleiding zorgt. Doorpraten heeft geen zin. Bij ons ligt in de herfst een bepaald gedeelte van het veld helemaal vol met eikels. Je begrijpt: de jongetjes hadden meer aandacht voor die eikels dan voor mij. Toen heb ik ze tien eikels laten pakken, ben ik zelf op (veilige) afstand gaan staan en mochten ze die eikels naar mij gooien. Daarna luisterden ze een stuk beter.   Wilt u het hele artikel lezen en/of abonnee worden op vakblad De Voetbaltrainer? Hier vindt u meer informatie over de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.