Maurice Steijn (VVV-Venlo): ombouwen van een ploeg

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

VENLO - VVV Venlo - Go Ahead Eagles, Jupiler League seizoen 2015-2016, Seacon Stadion De Koel, 11-09-2015, GA Eagles-speler Leon de Kogel (r) met VVV Venlo speler Jerold Promes (m) Maurice Steijn is aan zijn tweede seizoen bezig als hoofdtrainer van VVV. Zijn elftal onderging in een jaar tijd een heuse metamorfose. Ondanks het behalen van de halve finale van de play-offs was Steijn niet tevreden over het vertoonde veldspel. Waar VVV het eerste jaar onder de Haagse coach nog behoudend speelde, zoekt zijn ploeg tegenwoordig veelvuldig de aanval met dominant voetbal. Een fragment uit het artikel: Centrale verdedigers Maurice Steijn: “Ik wil voetballend aan de andere kant komen. Dat wil zeggen, het liefst zo min mogelijk de lange bal spelen. De opbouw van achteruit door de centrale verdedigers is dus een belangrijk onderdeel. Ik bouw op via de centrale mensen op het veld. Ik ben er daarom geen voorstander van om beide vleugelverdedigers in de opbouw hoog te zetten waardoor de controlerende middenvelder vaak in de laatste linie komt te lopen. Je komt dan dikwijls in een ondertal op het middenveld waardoor de onderlinge afstanden niet meer kloppen. Wanneer je de bal centraal houdt, heb je meer opties dan wanneer de back de bal krijgt. Soms kies ik er wel voor om één vleugelverdediger dieper te zetten en dan met drie man op te bouwen. In dat geval moet de ‘valse’ buitenspeler tussen de linies komen, zoals ik hierboven aangaf, en de middenvelder aan de contrakant dieper spelen. Zo krijg ik overal mijn gewenste driehoeken op het middenveld.” Wilt u het gehele artikel lezen of abonnee worden op De Voetbaltrainer, klik dan hier.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw